21 Eylül 2024 Cumartesi

İsrail'in saldırılarında 3 bin 785 Filistinli katledildi

İsrail'in Gazze'ye dönük soykırım saldırılarında yaşamını yitirenlerin sayısı 3 bin 785'e ulaştı, 1 milyon insanın ise tehcire mecbur kaldığı öğrenildi.

Filistinli direniş gruplarının 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonu sonrası işgalci siyonist İsrail devletinin Gazze Şeridi'ne dönük saldırılarında bin 524'ü çocuk ve bin 444'ü kadın olmak üzere en az 3 bin 785 kişi yaşamını yitirdi. Yerel kaynaklar gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğine işaret ederken, Gazze Şeridi'nin dört bir yanında yaşamını yitirenler toplu mezarlara gömülmeye devam ediyor.

İsrail ordusu hava saldırılarını aralıksız bir biçimde sürdürüyor. Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre, saldırılar sonucu Gazze'deki yaşam alanlarının en az yüzde 30'u ya tamamen yok edildi ya da ağır hasar aldı.

Saldırılar sonucu Gazze'de iç göçe zorlananların sayısı ise 1 milyona ulaştı. Gazze'nin güneyinde tehcire mecbur kalan Filistinliler için çadır kampları kuruldu. Yaralananların sayısı 12 bin 500'ü aştı.

İsrail'in Gazze'ye dönük mutlak ablukası sonucu bölgede temiz su tamamen tükenirken, tıbbi malzeme ve gıda stoğunun da bitmek üzere olduğu vurgulandı. Raporda, salgın hastalık riskine de dikkat çekildi.

En az 203 İsrailli'nin Filistinli direniş gruplarının elinde rehin tutulduğu açıklandı. Yaşamını yitiren İsraillilerin sayısı ise bin 400'e ulaştı.

Devam eden çatışmalarda en az 17 gazeteci yaşamını yitirdi.

Öte yandan işgal altındaki Batı Şeria'da da İsrail askerleri çok sayıda noktaya baskın düzenledi. Batı Şeria'da İsrailli askerlerin saldırılarında 5'i çocuk en az 13 Filistinli yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi ise gözaltına alındı. 7 Ekim'den bu yana en az 850 Filistinli düzenlenen baskınlarda gözaltına alındı.

İSRAİL ORDUSU: GAZZE'YE YARDIM GİRİŞİNE İZİN VERİLMEYECEK
İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, halihazırda abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yardım girişine izin verilmeyeceğini söyledi.

Hagari, "Şu aşamada, Gazze'ye yardım girişi olmayacağını herkesin bilmesini istiyorum. Gazze'ye açılan sınır kapıları hâlâ kapalı. Bununla ilgili karar, idari düzeyde alınacak ve sonra da uygulanacak. Yardım girişlerinin vakti geldiğinde bunu açıklayacağız" dedi.

Gazze'ye dönük yardım tırları Refah Sınır Kapısı'nda bekleyişini sürdürüyor.

KARA HAREKATININ SİNYALLERİ VERİLDİ
İsrail ordusu, dün gece Gazze'de 100'den fazla noktayı hedef alarak hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail askerlerinin yakında "Gazze'yi içeriden göreceklerini" söyleyerek, kara harekatının yaklaşmakta olduğunun sinyalini verdi. İsrail ordusu, Gazze çevresinde asker ve mühimmat yığınağını da sürdürüyor.