24 Eylül 2024 Salı

İzmir'de BTS ve SES: Sürgün ve baskılar hukuk dışıdır

İzmir'de BTS ve SES tarafından sürgün ve baskılara karşı düzenlenen bu haftaki oturma eyleminde uygulamaların anti demokratik olduğu belirtilerek, vazgeçilmesi çağrısı yapıldı.

KESK İzmir Şubeler Platformu ve Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) İzmir Şubesi'nin sürgünlere, ihraçlara ve TCDD'nin özelleştirmek istenmesine karşı başlattığı eylemleri 14. haftasında da devam etti.

İzmir Alsancak Gar önünde bir araya gelen kamu emekçileri bu hafta hem BTS hem de Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasında (SES) yaşanan hukuksuzca açığa almalara, soruşturmalara, sendikal faaliyetlerinden dolayı sürgünlere ve özelleştirmeye dikkat çekti. Açıklamaya HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de katıldı.

Eylemde konuşan açığa alınan DEÜ Hastanesi İşyeri Temsilcisi Günseli Uğur, "Pandemi süreciyle başladığından beri sağlık çalışanları gerek sosyal gerekse özgül hakları konusunda çok kayıp yaşadılar. Bizlerde sağlık emekçileri olarak sesimizi duyurmak için eylemler düzenledik. Bu süreçte üç kınama, para cezası, 6 aylık sürgünden sonra açığa alındım. Hak arama mücadelesi, sendikal mücadele baskı ve cezalarla engellenemeyecektir. Alanlarda mücadelemiz devam edecek" diye konuştu.

'EMEKÇİLER SENDİKAL FAALİYETTEN SÜRGÜNE GÖNDERİLİYOR'
Daha sonra söz alan açığa alınan SES üyesi hemşire Arzu Sert de "Sağlık emekçilerine pencerelerden alkış tutanlar bizlerin soruşturma içeriği olarak devletin ve ülkenin bütünlüğü bozmakla suçladılar. İnsan hakları eylem planından söz edenler bu süreçte işçileri, emekçileri sendikal faaliyetten sürgüne gönderiyor, açığa alıyor haklarımızdan mahrum bırakıyor" diyerek açığa alınma kararına tepki gösterdi.

ÇEPNİ: MÜCADELEYİ YÜKSELTELİM
Eylemde konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "Bu direniş onların uykularını kaçırıyor. Korkmaya devam etsinler. Kazanan emekten, barıştan, adaletten ve özgürlükten yana olanlar olacak. Halka düşman olan, kadına düşman olan, emeğe düşman olan faşist saray koalisyonu kaybedecek. Bundan kimsenin şüpesi olmasın. Onlar bizim örgütlülüğümüze saldırıyorlar, biz daha fazla örgütleneceğiz. Onlar bizin haklarımıza saldırıyorlar, biz hak mücadelesini yükselteceğiz. Onlar korkuyor biz cesaretle yürüyeceğiz ve kazanacağız" dedi. "Demokrasi için, özgürlük için, adalet için örgütlenelim. Mücadeleyi yükseltelim" diyen Çepni, İzmir halkının direninlerin yanında olması çağrısı yaptı. 

'SÜRGÜNLER ANTİDEMOKRATİKTİR'
Basın açıklamasını okuyan SES İzmir Şube Eşbaşkanı Erkan Batmaz, "BTS ve SES olarak, üye ve yöneticilerimize yönelik her türlü baskı, soruşturma ve sürgünlerin durdurulması için, tüm gücümüzle örgütsel ve hukuksal mücadelemizi sürdüreceğimiz bilinmelidir" dedi. Sürgüne gönderilen arkadaşları hakkında bilgilendirmelerde bulunan Batmaz, "Sürgün kararları tamamen hukuk dışı ve anti demokratiktir" diye belirtti.

Batmaz, "Ulaştırma ve Sağlık Bakanlıklarını KESK Bileşenleri yönetici ve temsilcilerine karşı yürütülen sürgün kararlarını geri almaya, sendikalarımız  üye ve yöneticilerine yönelik baskıya son vermeye ve aklıselim bir şekilde yasa ve yönetmeliklere uygun davranmaya davet ediyoruz" çağrısında bulundu.