24 Eylül 2024 Salı

İzmir'de park bahçe işçilerinden işyerinde 1 Mayıs eylemi

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs'a getirilen yasaklara karşı İzmir'de işçiler işyerlerinde taleplerini dile getirdi.

1 Mayıs'ın pandemi gerekçesiyle yasaklanmasına işçiler işyerlerinde yaptıkları kutlamalarla yanıt verdi. İzmir Karabağlar'da İZSU'da örgütlü olan Tüm Bel-Sen 1 No'lu Şube ve Genel-İş 2 No'lu Şube üyesi yol süpürge, park bahçeler işçiler, Gaziemir'de yol süpürge işçileri ve Karşıyaka'da park bahçeler işçileri basın açıklaması yaptı. İşçiler, "28 gün tam kapanma sağlansın, halka sosyal destek sağlansın, zenginlerden servet vergisi alınsın. Herkese iş, güvenceli gelecek, insanca çalışma koşulları sağlansın" dedi.

İZSU Karabağlar Bölge Müdürlüğü önünde bir araya gelen işçiler, "İşte 1 Mayıs alanlardayız" sloganını attı. Gaziemir ve Karabağlar'da yapılan açıklamalarda işyeri temsilcileri söz aldı.

"1 Mayıs yasaklara sığmaz" denilen açıklamalarda, "Tek adam rejimi işçi ve emekçilere saldırmak için hiçbir fırsatı kaçırmıyor. Pandemi ile topyekün mücadelede üretimin yavaşlatılması gerekirken tam aksine daha fazla kâr uğruna sömürü yoğunlaştırılıyor. İşçiler ya ahlaksızca Kod-29 garabeti ile işten atılıyor ya da işten atma tehditleri ile daha fazla çalışmaya zorlanıyor. Herkese evlere kapanın çağrıları yapılırken emekçilerden canı pahasına çalışması isteniyor" denildi.

'1 MAYIS'TA ALANLARA'
Yoksulluk ve işsizliğin arttığı, küçük esnafın battığı ve üretici köylünün de kan ağladığı belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Ancak ülke bütçesi savaşa, silaha, saraya, uçuk rant projelerine hoyratça harcanıyor, işsizlik fonu yağma ediliyor. Demokratik kazanımlarımız, sendikal hak ve özgürlüklerimiz, üniversitelerimiz yok edilmek isteniyor. Barış yerine savaş, demokrasi yerine kayyum, özgürlükler yerine fezlekeler olağan hale getiriliyor."

Tüm bunlara karşı işçi ve emekçilerin bir araya geldiği vurgulanan açıklamada, "Zorunlu olmayan hizmet ve üretimin durdurulduğu 28 gün tam kapanma, tüm yoksul kesimlere sosyal destek, tüm emekçilerin acilen aşılanması, asgari ücretin vergiden muaf tutulması, zenginlerden servet vergisinin alınması, emeklilik, kıdem tazminatı, sosyal güvenlik ve sağlık haklarının gasbı yönündeki adımların durdurulması için, herkese iş, güvenceli gelecek, insanca çalışma koşulları için 1 Mayıs'ta alanlara" ifadeleri yer aldı.