24 Eylül 2024 Salı

KA-TAŞ-SEN'den kamu görevlileri hakkında suç duyurusu

KA-TAŞ-SEN, şoför olarak çalışan emekçilerin SGK primlerinin eksik yatırılması veya hiç yatırılmaması nedeniyle denetleme görevini yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Karayolu Taşımacılık ve Emekçiler Sendikası (KA-TAŞ-SEN), şoför olarak çalışan emekçilerin SGK primlerinin eksik yatırılması veya hiç yatırılmaması nedeniyle denetleme görevini yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında "görevi kötüye kullanma" nedeniyle suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu öncesi Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı. "Dünyayı taşıyoruz hakkımızı alacağız! İşçi ve emekçinin hak gaspına son vereceksiniz" yazılı pankartın açıldığı eyleme İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK), Emeğin Gücü Derneği, HDP Emek Meclisi Eşsözcüsü Şaziye Köse ve meclis üyeleri de destek verdi.

Eylemde basın açıklamasını okuyan KA-TAŞ-SEN Başkanı Tufan Erdem, "Tır şoförleri olarak bizler günlerce uyumadan gitmek zorunda olduğumuz yollarda her an ölüm riski altında çalışıyoruz. Çalışma saatlerimiz belirsiz. Bize tanınan sürede sevkiyatları yetiştirebilmek için ölüm riskini göze alıyoruz. Geçerken belirtelim ki günlerce uykusuz yol gitmemize rağmen gerek takograf denetimlerinin eksik yapılması gerekse işverenlerce SGK primlerinin sanki sabit mesai saatleri varmış gibi belirli saat ve gün üzerinden yatırılması başımıza gelen en sık hak ihlallerinden birisidir" dedi.

Erdem, "Bu kadar ağır bir mesleği sürdüren ve siz halkımızın ihtiyaçlarını tasiyan bizler asgari ücretle geçinemiyoruz. Bununla ilgili Yargıtay kararları mevcutken yasalar uygulanmıyor ve denetlenmiyor" diye kaydetti.

Denetim yapmayanların görevlerini kötüye kullandığını vurgulayan Erdem, "Biz taşımacılık işçilerinin çalışma saatinin tespiti, takograf yoluyla rahat bir şekilde yapılabilir. Bu denetimleri yapmayanların da işçilerin SGK primlerine esas çalışma süresi konusunda ihmali olduğundan, denetimden sorumlu bu memurlar da 'görevi kötüye kullanma' suçunu işlemiş bulunuyorlar" diye belirtti.

KA-TAŞ-SEN Başkanı Tufan Erdem, "Taşımacılık işiyle uğraşan işçilerin SGK priminin çoğu kez işverenlerce yatırılmaması ve eksik yatırılmasından (genellikle asgari ücret üzerinden) kaynaklı ihlalleri ve bu ihlallerin önüne geçilmesi için ihlalden sorumlu tüm kamu görevlilerin tespit edilerek görevi kötüye kullanma suçundan soruşturulması ve cezalandırılması için elimizden gelen tüm mücadele araçlarını kullanacağız" diye konuştu.