30 Eylül 2024 Pazartesi

Kalp hastası Ekim Polat'a özgürlük

F oturmasının 428. haftasında hasta tutsak Ekim Polat'ın durumu gündeme getirildi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, sosyal medya hesaplarından yaptığı hasta tutsaklar eyleminin 428. haftasında Ekim Polat'ın durumunu paylaştı.

Haftanın açıklamasını Meral Nergis Şahin ve Mehmet Acettin yaptı. Edirne F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren hasta tutsak Vefa Kartal'ın anıldığı açıklamada, Covid-19 salgını nedeniyle tutsakların sağlığa erişimde ciddi sorunlar yaşandığına dikkat çekildi. Açıklamada, tutsakların uzman hekime ulaşamama, ameliyatların ve muayenelerin yapılmaması, hayati öneme sahip ilaçların verilmemesi gibi sorunların yanısıra, sağlıklı beslenme olanakların da salgına rağmen yerine getirilmediği kaydedildi.

428. F oturma açıklamasında 2016 yılında tutsak edilen 23 yaşındaki Ekim Polat'ın durumu ele alındı. Ekim Polat'ın 2016 yılında tutuklanarak 24 yıl hapis cezası aldığı hatırlatılan açıklamada, Ekim Polat'ın annesinin anlatımları paylaşıldı:
 
"Oğlum Ekim Polat, 25 gün Vatan Emniyet Müdürlüğü'nde ağır işkence gördü. Hiçbir ifadesi yok, yapmadığı bir şeyi kabul etmedi, başkasının üzerine de yıkmadı. Sorgusunda; 'Yakılan bir aracın yanında bulunan bir bidonun üzerinde oğlumun parmak izlerinin bulunduğu iddia edildi. Ancak raporda parmak izlerinin 1.60 boyunda birine ait olduğu bilgisine yer verildi. Benim oğlumun boyu 2 metreyi aşıyor. İddia doğru değil, somut bir delil de yok.

"Oğlumun hapishane koşullarında hastalıkları arttı. Kalp ritim bozukluğu, koah, kemik erimesi ve hipofiz hormon dengesizliği sorunları var. Bu hastalıkları sebebiyle zorunlu olarak kullanması gereken ilaçları kendisine verilmiyor. Hapishane koşullarının düzeltilmesi amacıyla açlık grevine girmiş ve beslenme dengesi de bozulmuştur. Açlık grevi sonrasında da beslenme diyeti yapamamıştır ve oğlum Ekim’in hastalıkları ciddi boyuttadır. Covid-19 salgını nedeniyle hapishanedeki riskli ortam ve yeterli tedbirlerin alınmaması dolayısıyla oğlumun yaşamından endişe duymaktayız.

"Haksız, hukuksuz biçimde ve adil yargılanma yapılmadan verilen ağır cezaya üzülürken hiç olmazsa hastalıklarının tedavisi için gerekli sağlık koşullarının sağlanması, tedavilerinin yanımızda ve kontrolümüzde yapılması için tahliye edilmesini istiyoruz."

Açıklama Ekim Polat ve tüm ağır hasta mahpusların serbest bırakılmaları talebiyle sona erdi.

https://www.youtube.com/watch?v=XqdLRMzcbPo