30 Eylül 2024 Pazartesi

'Kanser hastası Mevlüt Öztaş tahliye edilsin'

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesinde kalan kanser hastası Mevlüt Öztaş'ın derhal tahliye edilmesini istedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 300. hafta açıklamasında Afyon 1 Nolu T ipi Kapalı Hapishanesinden tedavi amaçlı Sincan 3 Nolu L Tipi Hapishanesine sevk edilen Mevlüt Öztaş'ın durumuna dikkat çekti.

24 yıldır muhabirlik yapan Mevlüt Öztaş'ın 2018 Şubat ayından beri tutuklu olduğu kaydedilen açıklamada, ilk olarak Uşak E Tipi Kapalı Hapishanesinde iken kasık fıtığı hastalığına yakalandığı ancak hapishane şartlarında ameliyat olmak istemediği, ağrılarının artması ve kötüleşmesi nedeniyle de ameliyat olmak zorunda kaldığı belirtildi. Öztaş'ın devamında böbrek yetmezliği hastalığı meydana geldiği, astım hastalığının da ilerlediği ifade edilen açıklamada, "Ayrıca hipertansiyon hastalığına yakalanmış ve diyet ile beslenmek zorunda kalmıştır. Karaciğer yetmezliği rahatsızlığı da bulunmakta olup çoklu ve ciddi hastalıkları vardır" denildi.

Öztaş'ın Uşak E Tipi Kapalı Hapishanesinden Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesine sevk edildiğini ve burada sakal kesmeye zorlandığı ve buna karşı itiraz dilekçesi verdiği için tek kişilik hücreye konulduğu kaydedilen açıklamada, "İki hafta tek kişilik odada bekletildikten sonra koğuşa alınmıştır. Ailesi tarafından telefon görüşmesinde; iç kanama geçirdiğini, hastaneye kaldırıldığını ve 1 hafta hastanede tutulduğunu ve safra kesesi ameliyatı olduğunu, cezaevine döndükten sonra ameliyatlı hali ile karantinaya alındığını öğrenmişlerdir" diye belirtti. Öztaş'ın hastaneye kaldırıldığı ve ameliyat edildiği konusunda ailesine haber verilmediği ifade edilen açıklamada, "Daha sonra yine cezaevini aradıklarında bu kez de Ankara'ya sevk edildiği söylenmiş ancak hangi hastaneye kaldırıldığı söylenmemişlerdir. Uzun uğraşılardan sonra Ankara Dışkapı Hastanesi'ne kaldırıldığını öğrendiklerini ve kanser teşhisi konulduğunu, tümörün diğer organlarına yayılmış olması halinde kanserin 4. evrede olma ihtimali bulunduğunu, şayet yayılmadı ise riskli bir ameliyat geçirmesi gerektiğini, birden fazla uzman görüşüne ihtiyaç duyulduğunu, Covid-19 salgını nedeniyle ameliyat geçirmesinin riskli olduğunu, kanserin türü itibari ile hızlı yayıldığını, en tehlikelilerden olduğunu, kemoterapi ışın tedavisine başlandığını öğrenmişlerdir" denildi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Mevlüt Öztaş'ın hayati risk teşkil eden kanser hastalığı ve hapishanede iyileşme olanağının olmaması göz önünde tutularak ve ayrıca bağışıklık sistemini ortadan kaldıran; böbrek, astım, tansiyon, safra kesesi sorunu da dikkate alınarak bir an önce tahliye edilmesini istedi.