30 Eylül 2024 Pazartesi

Kanunsuz HES çalışmasına karşı eylem: Yeter artık

ÇED uygun değildir kararına ve "ÇED olumlu raporu olmadan çalışma başlatılamaz" denilmesine rağmen, Araklı Elektrik Şirketi HES çalışmasına devam ediyor. Heyelan riski bulunan bölgedeki çalışma devam ederken birçok ev hasar aldı. Kanunsuz HES çalışmasına karşı yerli halk eylem düzenledi, "Katliam var" dedi.

Trabzon'un Araklı ilçesindeki Karadere Çayı'na yapılmak istenen, ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporunda olumlu bulmadığı hidroelektrik santralinin (HES) inşaatı, Trabzon Valiliği'nce verilen "ÇED gerekli değildir" kararının ardından Araklı Elektrik Üretim ve İnşaat A.Ş. tarafından tekrar başlatıldı. Ekolojistler ve bölge halkı, çalışmaya tepki gösterdi, eylem düzenledi.

DURMUŞ: KATLİAM PROJESİ 
Eylemde, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yusuf Durmuş konuştu. Kazılan tünelin kanunsuz ve kaçak olduğunu vurgulayan Durmuş, yapımı devam eden HES çalışmasının usulsüz olduğuna dikkat çekti. Elektrik santraline değil, doğa katliamına karşı olduklarının altını çizen Durmuş, "Bu projeye aylar önce 'katliam projesi' demiştik. Keşke haklı çıkmasaydık. Deredeki yaşamı öldürdüler. Evlerde çatlaklar oluştu. Yani katliam yapıldı" dedi.

HES çalışma bölgesinin yukarısındaki Değirmencik Mahallesi'nin heyelan bölgesi olduğuna dikkat çeken Durmuş, "Tünel açılmaya başlandığı zaman orada da felaketler olacak, evler çatlayacak. Cami ve köyler şimdiden kaymış. Savcılığa ve Çevre Bakanlığı'na başvuruyoruz, ancak görmezden geliyorlar. Burada suç işleniyor ve bu suç görmezden geliyor.

'BU BELGE SAHTE'
Çevre Bakanlığı'nın, çalışmanın başladığı dördüncü ayda 'ÇED uygun değildir' dediğini hatırlatan Durmuş, "Rapora rağmen buradaki çalışma 'ÇED gerekli değildir' belgesiyle devam ediyor. ÇED verilmemiş bir yerde kanunsuz ve kuralsız bir şekilde çalışmalar devam ediyor. Aldıkları belge, 2013 yılında, 'ÇED gerekli değildir' belgesi. Geçerlilik süresi beş yıllık bir belge. Oysaki buradaki çalışma 2020 yılında başladı. Bu belge sahtedir" dedi.

'GEREKİRSE TUTUKLANAYIM'
AFAD'ın 2013 yılında bölge için "Burada ÇED raporu almadan işe başlamayın" dediğini kaydeden Durmuş, ÇED raporu alınmadan "ÇED gerekli değildir" belgesi verildiğine dikkat çekti. 2019 yılında Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin de "uygun değildir" ve "yapmayın" dediğini aktaran Durmuş, "Devlet görevini yapmıyor. Bu projeyi iki kere kendi çabamızla engelledik. Birinci de tünel çapı nedeniyle Araklı Kaymakamlığı'nın, Çevre Bakanlığı'na yazdığı yazı nedeniyle mühürlendi burası. İkinci de ise; '14 Mart-15 Haziran arasında patlatmak yasaktır' dendi. O zaman başvurduk, başvurunca durduruldu" dedi.

Devlet yetkililerinin gerekli denetimi yapmamasına tepki gösteren Durmuş, "Kamu görevlileri bunun hesabını verecekler. Yeter artık, bıktık. Yöneticilerin yanlış politikalarının cezasını biz çekiyoruz. Buradaki her şeyden ben sorumluyum. Herhangi bir işlem yapılacaksa bana yapılsın. Tutuklanmaya razıyım, ölmeye razıyım. Burada her görüşten insan var, her partiden insan var" dedi.

ÖZCAN: HABER VERMEDEN DİNAMİT PATLATTILAR
Tünel inşaatında kullanılan dinamitler sebebiyle evinde çatlaklar meydana gelen Yusuf Özcan, oluşan hasar yüzünden evde durmaktan korktuğunu belirterek şunları söyledi: "Evde yatmaya korkuyorum. Ev bir sallandı, ben ilk önce deprem oldu sandım. Dinamit patlattılar, bana da haber  vermediler. Ben zaten rahatsızım, 86 yaşındayım. ev yıkılsa kaçamam, ayaklarım müsait değil. Her yere müracaat ettim; bakanlığa, belediyeye, jandarmaya, savcılığa. Burada durulacak hal yok, duramıyorum ben burada."