20 Eylül 2024 Cuma

Karadeniz'de 1 Mayıs: Umut yine bizleriz

Karadeniz'in pek çok ilçesinde yan yana gelen işçi ve emekçiler, "Önümüzde yine çok zorlu bir süreç var. Ama emeğimizi hedef alan saldırıların dalga kıranı yine bizleriz. Emeğin birliği, halkların kardeşliği için, bilimden yana, aydınlık bir gelecek için umut yine bizleriz" dedi.

Karadeniz'in pek çok ilçesinde 1 Mayıs için yan yana gelen işçi ve emekçiler taleplerini haykırdı.

Artvin'in Arhavi ilçesinde işçi ve emekçiler 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle Cami Meydanı'nda yan yana geldi. "Yaşasın 1 Mayıs" pankartlarının açıldığı eylemde Arhavi Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın metnini Celal Aksu okudu.

Kapitalist sistemin yarattığı yıkımın faturasının giderek büyüdüğüne işaret eden Aksu, yoksulluğun ve işsizliğin giderek arttığını söyledi. Geniş tanımlı işsiz sayısının 10 milyona dayandığını, her 3 emekçiden birinin kayıt dışı çalıştırıldığını belirten Aksu, her gün ortalama 5 işçinin iş cinayetlerinde katledildiğini vurguladı.

"Maliyet gerekçesi ile alınmayan önlemler ve yapılmayan denetimler nedeni ile ülkemizin işçi cinayetlerinde Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü olma tablosu değişmiyor. Sendikal hak ve özgürlüklerimiz, toplu sözleşme ve grev hakkımız bir yana en temel insan haklarımız bile ayaklar altına alınıyor" diyen Aksu, gelir adaletsizliği uçurumunun gittikçe büyüdüğünü söyledi.

'TALEPLERİMİZ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ'
Aksu, taleplerini şöyle sıraladı:
🔹"Emeğin sömürülmediği, yüzde 1'in değil,  yüzde 99'un mutlu yaşadığı, 
🔹Herkesin güvenceli, insanca çalıştığı bir işinin ve gelirinin olduğu,  
🔹Ekonomik krizlerin, salgınların faturasının emekçilere yıkılmadığı,   
🔹Sendikal hak ve özgürlüklerin önünün açıldığı, grevlerin yasaklanmadığı 
🔹Çocuklarımızın okula aç gitmediği, laik ve bilimsel eğitimden mahrum bırakılmadığı,  
🔹Kimsenin kimliğinden, inancından, cinsiyetinden dolayı haksızlığa uğramadığı,  
🔹Düşünmenin, düşünceyi ifade etmenin cezalandırılmadığı, 
🔹Kadınlara yönelik cinayet, şiddet, taciz ve tecavüzün son bulduğu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırıldığı, 
🔹İstanbul Sözleşmesinin feshinin iptal edildiği, 190 sayılı ILO sözleşmesinin imzalandığı, 
🔹Eşit yurttaşlığın, barış ve kardeşliğin hâkim olduğu bir ülke istiyoruz."

Talepleri için mücadele edeceklerini söyleyen Aksu, "Önümüzde yine çok zorlu bir süreç var. Ama emeğimizi hedef alan saldırıların dalga kıranı yine bizleriz. Emeğin birliği, halkların kardeşliği için, bilimden yana, aydınlık bir gelecek için umut yine bizleriz" dedi.

Eylem boyunca, "Faşizme karşı omuz omuza", "Direne direne kazanacağız", "Söz yetki karar, iktidar halka", "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı.

HOPA
Artvin'in Hopa ilçesinde ise işçi ve emekçiler Metin Lokumcu Meydanında buluştu. Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), mitinge "Yaşasın 1 Mayıs" pankartıyla katıldı.

Basın metnini okuyan Ezgi Eriman Doğan, 1 Mayıs'ta dünyanın dört bir yanında işçilerin kapitalizme karşı haklı taleplerini haykırdığını söyledi.

Kapitalist sistemin toplumun ihtiyaçlarına çözüm üretemediğini ve sürekli kriz içerisinde olduğunu belirten Doğan, "Hayatımızı zindan eden, bizleri insanlık dışı yaşam koşularında çalıştıran, emeklinin hakkını, öğrencilerin bursunu kesen, çayımızın, fındığımızın hakkını vermeyen bu iktidar halkın örgütlü gücü karşısında yenilecektir. Gezi'de, İkizdere'de, Cerattepe'de, Kamilet Vadisi'nde direnenler biziz" dedi.

Emek hırsızlarından hesabı halkın soracağını ifade eden Doğan, "Halk olarak size asla boyun eğmeyeceğiz. Örgütleneceğiz, çünkü biliyoruz ki örgütlenirsek kaybetmeyiz. Tüm halkımıza sesleniyoruz; yaşamlarımızı yaşanmaz hale getiren, emeğimizi, haklarımızı yok sayan bu iktidara karşı hep birlikte örgütlenelim" ifadelerini kullandı.

RİZE
Rize'nin Fındıklı ilçesinde 1 Mayıs kutlamaları için kitle saat 10.30'da Tahiroğlu köprüsünde toplanmaya başladı. Oradan miting alanı olan Hayati Aykut Parkı'na kadar sloganlarla yürüyüş yapıldı.

Mitingde ESP, EMEP, SOL Parti, Halkevleri, DİSK, Eğitim-Sen TİP ve CHP katıldı. Yapılan konuşmaların ardından miting horonla sona erdi.

Miting boyunca "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Her yer Taksim, her yer direniş", "Çayda sömürüye son", "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.

SAMSUN
Samsun'da işçi ve emekçiler Cumhuriyet Meydanı'nda buluştu. ESP, "Yoksulluğa isyan et, örgütlen, yaşasın 1 Mayıs" pankartıyla mitinge katıldı.

1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşan İsmail Yavuz, işçi sınıfının köleye dönüştürüldüğünü vurgulayarak, "Enflasyon ve hayat pahalılığı ile soframızdaki ekmek dilim dilim küçülüyor. Çalışma yaşamı, çalışma çeşitleri ile parça parça ediliyor. Her krizin ve felaketin faturası yoksul emekçilere çıkartılıyor" ifadelerini kullandı.