21 Eylül 2024 Cumartesi

Kayıp yakınları Çiçek ailesinin akıbetini sordu

İHD ve kayıp yakınları, eylemlerinin 490. haftasında Lice'de gözaltında kaybedilen Ali İhsan Çiçek, Tahsin Çiçek ve Çayan Çiçek'in akıbetini sordu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" şiarıyla her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 490'ıncısı dernek binasında gerçekleşti. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme, kayıp yakınlarının yanı sıra İHD yöneticileri, üyeleri, insan hakları aktivistleri katıldı. Bu hafta Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1994 yılında gözaltında kaybettirilen aynı aileden Ali İhsan Çiçek, Tahsin Çiçek ve Çayan Çiçek'in akıbeti soruldu.
 
Bu haftaki kayıp hikâyesini okuyan İHD Kayıp Komisyonu üyesi Hasan Yalçın, 1994 yılında Jandarma Komutanlığı'na bağlı askerlerce yapılan baskında Ali İhsan ve Tahsin'in köylülerle birlikte gözaltına alındığını belirterek, birkaç gün sonra alınanlar bırakılırken Ali İhsan ve Tahsin'in bırakılmadığını aktardı. Hasan, "Olaydan 17 gün sonra güvenlik güçleri tarafından Tahsin'in oğlu olan Çayan da bahçede oturduğu esnada gözaltına alınır. Çayan doğuştan görme engeliydi. Babaannesi Hamsa Çiçek torununun kimlik nedeniyle gözaltına alınmış olduğunu düşünerek Çayan'ın kimliğini yanına alıp Lice İlçe Jandarma Komutanlığı'na tekrar başvurur. Ancak askerler kimliğe baktıktan sonra böyle bir kişinin gözaltında olmadığını belirtir ve kimliği babaannesine geri vermez. Çayan'dan o günden sonra bir daha haber alınamaz" dedi.
 
Yalçın, hikayenin devamında şu ifadelere yer verdi: "Oğulları ve torunu Çayan'dan haber alamayan Hamsa, yetkili tüm kurumlara başvurur fakat herhangi bir sonuç alamaz. İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubemize başvurularak hukuki yardım talebinde bulunmaları üzerine Kasım 1994 yılında Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'na başvuruda bulunulur.  Dosyadaki birçok tanık beyanına rağmen Türkiye hükümeti vermiş olduğu cevapta bölgede herhangi bir operasyonun olmadığını, söz konusu kişilerin gözaltına alınmadığını ifade eder. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) görülen dava 27 Şubat 2001'de sonuçlanır. Kararda başvurucu Hamsa'nın oğulları Tahsin ve Ali İhsan'ın gözaltında zorla kaybedildiği belirtilir. Kararın devamında başvurucunun torunu olan Çayan hakkında ise kendisinin gözaltına alındığına dair bir kanıtın olmadığını belirtip dosyayı kapatır. Çayan'dan kaybedildiği günden bu yana bir daha haber alınamaz."
 
Açıklama kayıplar için yapılan 5 dakikalık oturma eylemiyle sona erdi.