30 Eylül 2024 Pazartesi

Kemalbay: Karaburun'da RES'e hangi mantıkla izin veriliyor?

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Karaburun ilçesinde kurulmak istenen RES'lerle ilgili olarak Meclis'te verdiği soru önergesinde, "ÖÇKB ilan edilen Karaburun'da kanunların, mahkeme kararlarının ve kararnamenin yok sayılarak doğanın, yaban hayatının, tarım, mera ve turizm alanlarının verilen izinler ile talan edilmesine göz yumulmasının nedeni nedir?" diye sordu.

Biyolojik çeşitliliği, eşsiz coğrafyası, korunmuş doğası, temiz denizi, özgün ürünleri ile Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) ilan edilen İzmir Karaburun'da kanunların, mahkeme kararlarının ve kararnamenin yok sayılarak doğanın, yaban hayatının, tarım, mera ve turizm alanlarının verilen RES izinleri ile talan edilmesinin önü açılıyor.

Halkların Demokratik Partisi İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Meclis'te Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, Danıştay kararı ile çevre tahribatının önünün açılacağına dikkat çekti.

"Karaburun İlçesi Yaylaköyde Lodos Firmasının Kurulu 50 türbini alt mahkemenin ÇED iptal kararına temel dayanak olan ve alanda yapılan bilirkişi incelemesi sonucu hazırlanan raporda; tarım ve mera alanları ile  orman arazileri üzerinde, 50 türbinden oluşan 120 MW kapasiteli enerji santrali olan bir şirkete ilave edilecek 37 türbin ile kapasitesi 129 MV'ye yükseltilirken bu türbinlerin 9'unun konumlandırılacağı yerlerin boylu maki vejetasyonuna sahip olduğu belirtilmektedir" diyen Kemalbay, "Raporda, boylu maki vejetasyonunun hayvan türlerine önemli ölçüde besin ve barınma sağlaması açısından önem arz ettiği ve alanda az sayıda olduğu tespitinin görüldüğü belirtilmesine rağmen İzmir 3. İdare Mahkemesi kararının Danıştay 6'ncı Dairesi tarafından bozulduğu bilgisi basında yer almıştır" ifadelerine yer verdi.

"T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) sürecinin gerektirdiği davranış içine girmesi ve Karaburun Yarımadası'nın doğal değerlerini vahşice tahrip eden yatırımlara "dur" denmesi Karaburun Yurttaş Davacıları ve Karaburun Kent Konseyi tarafından yapılan basın açıklaması ile dile getirilmiştir" diyen Kemalbay, Bakan Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-ÇED OLUMLU kararı ve üretim lisansı defalarca iptal edilen  LODOS Elektrik Üretim A.Ş'nin hem Bakanlığınız hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından üretim lisansları ve ÇED izinlerinin yenilenmesinin nedeni nedir?
-Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) olan Yarımadada ekosistemi yok eden hem karasal alanda hem de denizel alanda kapasite artışlarına, imar alanlarının açılmasına neden izin verilmektedir?
-Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Karaburun Yarımadası-Ildırı Körfezi'nde kanunlar ve kararnamelere rağmen LODOS Elektrik Üretim A.Ş,'nin RES projesiyle ilgili hiçbir uygulama işlemine kalkışmaması gerekirken, şirketin sahada beton atma ve yol açma işlemlerine başlamasına, doğayı tahrip etmesine kim tarafından göz yumulmaktadır?
-200'ün üzerinde kuş polülasyonunun bulunduğu,  nesli tükenmekte olan ve uluslararası düzeyde koruma altına alınan endemik ve biyoma bağlı türlere ev sahipliği yapan Yarımada'nın yok edilmesine sebep olan RES'lere neden izin verilmekte,  tarihi yarımadada yapılan tüm rant projelerinin yol açacağı ekolojik yok oluş neden engellenmemektedir?
-Biyolojik çeşitliliği, eşsiz coğrafyası, korunmuş doğası, temiz denizi, özgün ürünleri ile ÖÇKB ilan edilen Karaburun'da kanunların, mahkeme kararlarının ve kararnamenin yok sayılarak doğanın, yaban hayatının, tarım, mera ve turizm alanlarının verilen izinler ile talan edilmesine göz yumulmasının nedeni nedir? 
-Danıştay kararı ile yeni RES projelerinin önü mü açılmak istenmiştir
-Bakanlığınızın ekolojik bir bakış açısından yoksun, halkın sağlığını ve ekosistemin geleceğini görmezden gelen, sadece ve sadece sermayeyi destekleyen enerji politikalarında bir değişikliğe gitme planlaması mevcut mudur?