24 Eylül 2024 Salı

KESK Ankara yürüyüşçüleri Bursa'ya ulaştı

KESK'in KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerinin İstanbul'dan başlattığı Ankara yürüyüşü devam ediyor. İstanbul'dan Kocaeli ve Yalova'ya gelen yürüyüşçüler, Bursa'ya ulaştı.

"Çalışma hakkımı, işimi istiyorum" diyerek dün İstanbul'dan yürüyüşe başlayan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üye ve yöneticileri Bursa'ya ulaştı.

Kadıköy'den yola çıkan KESK heyeti, Kocaeli ve Yalova'dan sonra Bursa'ya vardı. Bursa'dan yola çıkacak yürüyüş kolu, Eskişehir'de yapılacak açıklamanın ardından Ankara'ya gidecek. KESK üye ve yöneticileri yarın saat 12.30'da Çalışma Bakanlığı önünde açıklama yapacak.

EŞİT VE ÖZGÜR YAŞAM TALEBİ İZMİT'TEN HAYKIRILDI
KESK MYK üyeleri ve Eğitim Sen MYK üyeleriyle birlikte konfederasyona bağlı diğer sendikaların MYK üyelerinden oluşan yürüyüş heyeti dün Kadıköy'den yola çıktıktan sonra akşam saatlerinde İzmit'e ulaştı. İzmit İnsan Hakları Parkı'nda açıklama yapan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Kanun Hükmünde Kararnamelerle ülkenin yönetildiğini söyledi. Bunun özel olarak tercih edildiğine dikkat çeken Gezen, OHAL bahanesiyle çıkarılan 35 Kanun Hükmünde Kararname ile bir gecede insanların işsiz bırakıldığını vurguladı.

OHAL'in sürekli hale getirilerek KHK'lıların hak arama özgürlüğünün ellerinden alındığını kaydeden Gezen, pandemi döneminde de patronların çıkarlarının korunduğuna işaret etti, "Zenginlere ve sermayeye öncelik tanıdılar, salgın ile birlikte paketler açıkladılar hiçbir paketten emekçilerin yararına tek bir satır çıkmadı" dedi.

HDP'ye ve vekillerine yönelik saldırılar ile İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın çekilmesine de değinen KESK Eş Genel Başkanı Gezen, kadınların kamusal alandan çekilip eve kapatılmasına razı gelmeyeceklerini söyledi eşit ve özgür bir yaşam istediklerini dile getirdi.

Gezen, "Biz bu sendikaları sokaklarda var ettik biz bu sendikaları sokaklarda sürdürmeye, mücadelemizi kazanana kadar direnç göstermeye devam edeceğiz, iyi ki KESK’liyiz, iyi ki KESK var" diye konuştu.

KAR YAĞIŞI ALTINDA YALOVA'DA AÇIKLAMA
KESK'li yürüyüşçüler, sabah saatlerinde Yalova'da açıklama yaptı. Yoğun kar yağışı altında yapılan açıklamada, "KHK'lar gidecek biz kalacağız", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap" sloganları atıldı.

Açıklamada konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, "Dün İstanbul’da yola çıktık. Hem Avrupa yakasında hem de Anadolu yakasında, Gebze ve İzmit'te yapmış olduğumuz basın açıklamalarıyla bir kez daha yaşamış olduğumuz sorunları hukuksuzlukları adaletsizlikleri baskıları sürgünleri kamuoyuna basınla paylaşarak bugün Yalova'ya geldik" dedi.

5 yıllık KHK sürecinde olağanüstü baskı ve faşizan ortamda hukuksuz işten atmalar, gözaltı, tutuklamalar olduğuna dikkat çeken Bozgeyik, yürüyüşlerini KHK ile ihraç edilen ve yaşamlarını yitirdikten sonra görevlerine iade edilen arkadaşlarına adadıklarını söyledi.

Açıklamada "KESK'li ihraçlar onurumuzdur", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları atıldı.

HEYET BURSA'DAN ESKİŞEHİR'E DOĞRU YOLA ÇIKTI
Yürüyüşlerini sürdürerek Bursa'ya ulaşan KESK'lileri, konfederasyona bağlı sendikaların üye ve yöneticileri Kent Meydanı AVM önünde karşıladı. Burada yapılan açıklamada konuşan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, KESK üyelerinin dosyalarının OHAL komisyonunda sona bırakılarak işkenceye dönüştürüldüğünü söyledi. Gezen, haksız, hukuksuz şekilde ellerinden alınan işleri iade edilinceye, faşist baskılar son buluncaya kadar patriyarkaya, sömürüye ve her tür şiddete karşı mücadelelerinin süreceklerini belirtti.

"Direne, direne kazanacağız", "KHK'liler gidecek biz kalacağız" sloganlarını atan KESK üyeleri Kent Meydanı'nda yaptıkları açıklamanın ardından Eskişehir'e doğru yola çıktı.