7 Ekim 2024 Pazartesi

KESK: İktidarın sunduğu ücret artışı teklifi yoksulluk teklifidir

KESK Dersim Şubeler Platformu dönem sözcüsü Kahraman Yürük, iktidarın sunmuş olduğu ücret artışı teklifi yoksulluk teklifi olduğunu belirtti.

KESK Dersim Şubeler Platformu, toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı okuyan KESK Dersim Şubeler Platformu dönem sözcüsü Kahraman Yürük, iktidarın sunmuş olduğu ücret artışı teklifi yoksulluk teklifi olduğunu belirtti. Yürük, "Teklif açıklanırken her zaman olduğu gibi 'Büyüyen Türkiye'de işçiyi, memuru enflasyona ezdirmedik, ezdiremeyeceğiz. Hedeflenen enflasyon, büyüme rakamlarına ulaşacağız' nakaratı tekrar edilmiştir. Öncelikle KESK olarak 5,5 milyon kamu emekçisinin ve emeklinin yıllardır biriken yüzlerce sorunu orta yerde dururken sadece bir kaç başlığı içeren üstelik vaat niteliğini aşmayan bir yaklaşımın 'Toplu Sözleşme teklifi' gibi sunulmasını kınıyoruz" dedi.

İktidarın "İşçiyi, memuru, asgari ücretliyi, emekliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz" söyleminin herkese bıkkınlık verdiğini ifade eden Yürük, "Defalarca altını çizdik. Bu ülkenin emekçi sınıflarını, dar gelirli vatandaşlarını ezen Ali Cengiz oyunları ile takla attırılan TÜİK enflasyonu yani resmi enflasyon değildir. Bu ülkede hiç kimsenin neredeyse siyasal iktidarın talimatları ile belirlenir hale gelen resmi enflasyon verilerine, yine işsizlik verilerine güveni kalmamıştır. Bizleri yıllardır ezim, ezim ezen sokakta, çarşıda, pazarda, mutfakta yaşadığımız hayatın gerçek enflasyonudur. Bu erimeyi çarptırılmış, takla attırılmış TÜİK verilerinde görmek artık mümkün değildir. Bunun yerine yaşadığımız gerçek hayat pahalılığını yansıtan döviz ve altın fiyatlarına, açlık ve yoksulluk sınırı verilerine bakmak yeterlidir" diye kaydetti.

'ÜCRETLER BELİRLENİRKEN YOKSULLUK SINIRI ESAS ALINMALIDIR'
Tüm bunlara rağmen yapılan maaş artışı teklifi TÜİK enflasyon rakamlarının bile altında kaldığını vurgulayan Yürük, "Son bir yıllık genel enflasyonun yüzde 19, emekçi kesimler için en önemli kalem olan gıda enflasyonun yüzde 25, yine önemli bir diğer kalem olan ulaştırma enflasyonun yüzde 24,62 olduğu koşullarda 5,5 milyon kamu emekçisine ve emeklisine 2020 yılı için altışar aylık dilimler halinde yüzde 5 + yüzde 6 oranları teklif edilmiştir. Öte yandan tüm konfederasyonların tekliflerinde yer alan geçtiğimiz dönemin kayıplarının telafisi ve refah payı talepleri tamamen görmezden gelinmiştir. Sadece maaş artışları konusunda değil, kamu emekçilerinin yıllardır yaşadığı gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesi, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, farklı adlar altında güvencesiz-sözleşmeli istihdam edilenlerin kadrolu-güvenceli istihdama geçirilmesi, ek gösterge adaletsizliğine son verilmesi başta olmak üzere temel sorunlarımıza yönelik hiçbir çözüm sunulmamıştır" diye konuştu.