24 Eylül 2024 Salı

KESK: Valiler pankartla bulaşan 'mutasyon' keşfediyor

Salgın gerekçesiyle 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanmasına tepki gösteren KESK İstanbul Şubeler Platformu, "Valilikler asmak istediğimiz 1 Mayıs afişlerimiz ve pankartlarımız ile bulaşan bir 'mutasyon' keşfediyor" dedi. 

KESK İstanbul Şubeler Platformu, Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi bahçesinde Sağlık Emekçileri Anıtı önünde işçi sınıfının birlik, müücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'a ilişkin açıklama yaptı.

"Yaşatan biziz, öldüren kapitalizm" pankartının açıldığı eylemde, "Yaşasın 1 Mayıs, Bijî yek Gülan" ve "Yaşamak yaşatmak istiyoruz" sloganları atıldı.

Eylemde konuşan Eğitim-Sen İstanbul 3 No'lu Şube Başkanı Ayfer Koçak, salgın sürecinde yaşamanı yitiren sağlık emekçilerini unutamayacaklarını belirterek, "1 Mayıs 2021'de 'Yeni bir toplumsal sözleşme ve herkese aşı hakkı' mücadelemizi sürdüreceğiz. Bizler, bu topraklarda yaşayanlar, aklı, bilimi, emeği ve yaşamını öncelemeyen bir anlayışla yönetilenler, daha ağır bedeller ödüyoruz. Şeffaf olmadığını bildiğimiz resmi verilerle bile salgınla mücadelede dünyanın en başarısızları arasında olan ülkemizde hayatta kalmaya çalışıyoruz. Sermayenin ve patronların çıkarları için, akıl, bilim ve milyonların sağlığı yok sayılıyor. Açık alanlarda nefes almamız yasaklanıp kapalı ortamlarda çalışmaya zorlanıyoruz" diye konuştu.

Sadece sağlıklarının değil, iş, aşı ve geçimlerinin de tehdit altında olduğunu ifade eden Koçak, işsizliğin her gün yeni bir rekor kırdığını söyledi. "Bu koşullar altında işimiz, aşımız ve sağlığımız için söyleyecek çok sözümüz var. Taleplerimiz ve öfkemiz var. Emekçilerin umutlarını ifade edeceğimiz 1 Mayısımız var" diyen Koçak, salgına yönelik alınmayan önlemlerin, demokratik muhalefeti susturmaya dönük olduğunu ve buna müsaade etmeyeceklerini dile getirdi.

"Lebalep kongrelerde" halk sağlığı sorunu yaratanların 1 Mayıs yasaklarına salgını gerekçe gösterdiğine dikkati çeken Koçak, sözlerini şöyle tamamladı: "Pandemi önlemleri alınarak, maske ve mesafeye dikkat ederek 30 Nisan ve 1 Mayıs 2021 tarihlerinde yapmak istediğimiz her türlü açık hava etkinliği yasaklanıyor. Kimi valilikler binalarımız başta olmak üzere kentlerin dört bir yanına asmak istediğimiz 1 Mayıs afişlerimiz ve pankartlarımızdan bulaşan bir 'mutasyon' keşfediyor. Bu ülkenin emekçilerinin aklıyla alay ediliyor."

Açıklama Sağlık Emekçileri Anıtı önüne bırakılan çelenkle son buldu.