KESK'ten emekten ve halktan yana bütçe için eylem
"Geçinemiyoruz, yoksulluğa karşı mücadelede birleşiyoruz" diyen KESK İstanbul Şubeler Platformu, emekten ve halktan yana bir bütçe için önerilerini sundu.
KESK İstanbul Şubeler Platformu, İstanbul Üniversitesi Beyazıt ana kapı önünde basın açıklaması yaptı. "Geçinemiyoruz! Yoksulluğa karşı mücadelede birleşiyoruz" pankartının açıldığı eylemde, hak gasplarına karşı mücadele ediyoruz.
Bütçelerin bir ülkede kaynakların, gelirlerin kimlerden toplandığını ve söz konusu gelir ve kaynakların kimler için kullanılacağını gösteren belgeler olduğu hatırlatılan açıklamada, "Bu açıdan bakıldığında ülkeyi yönetenlerin yıllardır yaptıkları birbirinin kopyası bütçeler ile tercihlerini hep patronlardan, zenginlerden, sermayeden yana kullandıkları ortadadır. Buna karşın söz konusu bütçelerde kaybeden hep halkın ezici çoğunluğunu oluşturanlar, alın teri ile geçim savaşı verenler olmuştur" denildi.
Bugüne kadar yapılan bütçelere ilişkin "Halkın, emekçiler olarak bizlerin bütçe hakkı yok sayılmıştır. Vergi adaletsizliği gittikçe derinleştirilmiştir. Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme göz ardı edilmiştir. Hem ücretlerimizden hem de tüketimimizden kesilen vergiler patronlara, 'muafiyet', 'istisna', 'teşvik', 'vergi indirimi', 'vergi affı' olarak aktarılmıştır. Vergilerimiz, faize, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine, müşteri garantili şehir hastanelerine, yol, köprü, havaalanı, tünel inşaatı müteahhitlerine, 'beşli çeteye' sermayeye gitmiştir" denilen açıklamada, yapılan bütçelerde aslan payının hep sermayeye, patronlara, savunma ve güvenlik adı altında silah sanayisine, çatışma ve savaşa ayrıldığının altı çizildi.
Emekten ve halktan yana bir bütçe için şu öneriler sıralandı:
🔹"Öncelikle bütçe hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını, halkın, emekçilerin bütçe süreçlerine etkin katılımının sağlanmasını istiyoruz.
🔹Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını,
piyasalaştırılmasına, tasfiyesine ve özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz.
🔹Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini, kadınların güvenceli istihdamının arttırılmasını, kadınları şiddetten koruyacak kamusal hizmetlerin genişletilmesini istiyoruz.
🔹Vergide ve ücretlerde adalet istiyoruz. Bunun için; tükettiğimiz her şeyden alınan KDV, ÖTV gibi tüm dolaylı vergilerin düşürülmesini,
🔹Gelir vergisi birinci dilim oranının yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşların-ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesini,
🔹Kar, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını,
🔹Vergilerimizden oluşan bütçeden alıp Kamu Özel İş birliği (KÖİ) projelerine, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine aktarılan Hazine garantilerine son verilmesini,
🔹Vergilerimizin, ülkenin kaynaklarının güvenlikçi politikalara, silahlanmaya değil; istihdamın, üretimi arttırılması, yoksulluğun ve işsizliğin önlenmesi, adaletin, barışın ve demokrasinin tesis edilmesi için kullanılmasını istiyoruz.
🔹Maaşlarımızdaki kayıpların karşılanmasını; en düşük kamu emekçisi maaşının kira, aile, yakacak yardımları ile yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını istiyoruz.
🔹Sözleşmeli, taşeron, ücretli, vekil gibi hür türlü güvencesiz istihdama son verilmesini, tüm kamu emekçilerinin güvenceli-kadrolu istihdam edilmesini istiyoruz."