22 Eylül 2024 Pazar

Kimyasal silah kullanımını protesto edildi

Yunanistan, Kıbrıs ve Marsilya'da işgalci Türk devletinin kimyasal silah kullanımı protesto edildi, katledilen 11 gerilla anıldı. Eylemlerde, uluslararası kamuoyuna çağrı yaparak bu suça ortak olmama uyarısı yapıldı.

İşgalci Türk devleti yenemediği gerillaya yönelik kimyasal silah saldırılarını sürdürüyor. HPG-BİM dün yaptığı açıklamada 11 gerillanın kimyasal silah kullanımı sonucu şehit düştüğünü vurguladı. Açıklamada ayrıca kimyasal silah kullanımına dair gerekli belgelerin bulunduğu isteyenlere gönderileceği, bölgede inceleme yapmak isteyen heyetlerin alana ulaşabilmesi için imkanların sağlanacağı da duyuruldu.

Yunanistan, Kıbrıs ve Marsilya'da Türk devletinin kimyasal silah kullanımı protesto edildi.

Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) üyesi gençler, Yunanistan'ın Atina kenti Syntagma meydanından Monastriyaki meydanına kadar meşale ve sloganlarla yürüdü.

TCŞ adına açıklama yapan Sinan Öztürk, "17 gerilla arkadaşımızın acısı henüz taze iken bugün 11 gerillanın daha şehit olduğunu öğrendik. Tüm uluslararası kurumlara buradan talep edildiği takdirde belgelerin paylaşılacağı PKK tarafından beyan edilmiştir. OPCW başta olmak üzere kurumları sözde değil özde tarafsız olmaya çağırıyor, Yunanistan başta olmak üzere her yerden kitlelerin bu insanlık dışı duruma tepki göstermelerini bekliyoruz" dedi.

Yürüyüş alkışlarla sona ererken, 29 Aralık günü saat 17.00'de kimyasal saldırılara karşı Türk Konsolosluğu önünde yapılacak yürüyüş için çağrıda bulunuldu.

Kıbrıs'ın Limasol kentinde yaşayan Kürtler ile dostları da kimyasal saldırıları yürüyüş ile protesto etti. Kürtler, Teofilos Kürt Kültür Merkezi'nde bir araya gelerek buradan yürümeye başladı. Limasol Belediyesine kadar devam eden eylemde sık sık "Bijî berxwedana gerîla", "Bijî Serok Apo", "Bijî PKK", "Katil Erdoğan", "İşgalci TC Kürdistan'dan defol", "Bimre xiyanet" sloganları atıldı.

Limasol belediyesinin önünde mitinge dönüşen protesto eylemi, kimyasal saldırılar sonucu yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Kıbrıs Kürt Halk Meclisi'nin hazırladığı İngilizce bildiri okunduktan sonra Kürt siyasetçi Lezgin Serhat bir konuşma yaptı.

Fransa'nın Marsilya kentinde de TCŞ öncülüğünde bir eylem gerçekleştirildi. Şehit düşen gerillaların fotoğraflarını taşıyan eylemciler "Suçlarınızı görüyoruz" yazılı pankart açtı. Eylemde sık sık Türk devletini kınayan sloganlar atıldı.