30 Eylül 2024 Pazartesi

Kobanê'de kadına yönelik şiddet semineri düzenlendi

JKŞ, Kobanê'de kadın buluşması gerçekleştirdi. Ardından yapılan seminerde ise kadına yönelik şiddet ve kanunlar üzerine tartışma yapıldı.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), kadın buluşması ve kadına yönelik şiddete karşı seminer gerçekleştirdi.

JKŞ üyeleri, Kobanê'de Fırat nehri kenarında kadın buluşması gerçekleştirdi. Koronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemler gözetilerek gerçekleştirilen buluşmada, Rakka hamlesi esnasında, 29 Mayıs 2017 tarihinde ölümsüzleşen komünist kadın savaşçı Ayşe Deniz Karacagil (Destan Temmuz) da anıldı.

JKŞ üyeleri, kadına yönelik şiddet ve kadın kanunları üzerine de seminer gerçekleştirdi. Seminerde JKŞ adına yapılan konuşmada kadın kanunları hakkında bilgi verildi ve şöyle denildi: "Koronavirüs süreci ile birlikte tüm dünyada olduğu gibi Rojava'da da kadına yönelik şiddet artmış durumda. Kadına şiddet, küçük yaşta evlilikler, ikinci ve daha fazla evlilikler, ayrıca sınırlı da olsa kadın katliamları ve kadın intiharları yaşanmaktadır. JKŞ bir süredir bu konu ile ilgili araştırmalar yapıyor ve çalışmalar yürütüyor. Araştırmalardan da görülüyor ki, Koronavirüs önlemleri sürecinde kadın ve erkeklerin 24 saat evde olması yanısıra kadın kurumlarının çalışmalarını sınırlı yürütmeleri, bazılarının kapalı olması erkek şiddetinin artmasının nedenlerinden bazılarıdır. Kadınların haklarına ve kadın kanunlarına daha fazla sahip çıkmalarının ve kadın örgütlerinde yer almalarının kadın devrimimizin geleceğinde belirleyici olacaktır."

Seminerde Mala Jin Kobanê Temsilcisi Sultan Efrin de kadın kanunları hakkında bilgi verdi, kanunları uygulamada yaşanan sorunlar üzerine tartışmalar yürütüldü.