22 Eylül 2024 Pazar

Kongre baskını nedeniyle Bolsonaro hakkında soruşturma

Brezilya'da 8 Ocak'ta binlerce Bolsonaro destekçisinin Kongre binasına baskın düzenlemesi sonrası, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro hakkında baskını kışkırttığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

Brezilya'da Yüksek Mahkeme 8 Ocak'ta başkent Brasilia'da gerçekleşen Kongre baskınına ilişkin başlattığı soruşturmaya geçmiş dönem Devlet Başkanı faşist Jair Bolsonaro'yu da dahil etti.

Bolsonaro'nun baskının hemen sonrasında ekim ayında gerçekleşen seçimlerin meşruluğuna karşı çıktığı bir videoyu paylaşması, Kongre baskınını kışkırtması için delil olarak kabul edildi. Savcılık, Bolsonaro'nun bu videoyla suç işlenmesine zemin hazırladığını belirtti.

Bolsonaro paylaştığı videoda, Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva'nın seçimle değil Yüksek Mahkeme'nin atamasıyla başa geldiğini iddia etmişti. Bolsonaro, bir süre sonra videoyu sildi.

Bolsonaro'nun soruşturmaya dahil edileceğini Yüksek Mahkeme hakimlerinden Alexandre de Moraes duyurdu. Moraes, "Kendileri adına bir ayrıcalık yaratmak için korkakça demokrasiye komplo kurmaya devam eden halk figürleri sorumlu tutulacak" ifadelerini kullandı.

Aralarında baskın öncesi ABD'ye kaçan Brezilya'nın güvenlik şefi Anderson Torres'in de bulunduğu çok sayıda devlet yetkilisi ve sermayedarı kapsayan soruşturma devam ediyor.