7 Ekim 2024 Pazartesi

'Konya katliamının sorumlusu katilleri serbest bırakanlardır'

Konya katliamını protesto eden Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri, "Katilleri delil yetersizliği gerekçesiyle serbest bırakıp Kürtlerin üstüne tekrar tekrar salanlar, 7 insanımızın öldürüldüğü bu katliamın suç ortağıdır" diye belirtti.

Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri, Konya katliamını Süleymaniye Geçidinde yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti.

"Irkçılığa ve faşizme karşı omuz omuza mücadeleye" yazılı pankartın açıldığı eylemde basın açıklamasını Bilge Yılmaz okudu. Konya'da Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin ırkçı bir saldırının sonucunda katledildğini belirten Yılmaz, "17 Haziran'da HDP İzmir İl binasına yapılan saldırı sonucunda Deniz Poyraz'ın katledilmesi, ardından takip eden haftalarda HDP binalarına ve üyelerine yapılan saldırılar ve farklı illerde emekçi Kürt ailelere yapılan ırkçı saldırılar sonucunda Hakim Dal katledilmiştir. Planlı ve organize olduğu görülen bu saldırılar, aynı süreçte göçmenlere karşı yükseltilen ırkçılık dalgasıyla iç içe geçirilmek istenmiş; ardından birçok ilde meydana gelen orman yangınları üzerine yine planlı bir şekilde medyada Kürt düşmanlığı pompalanmış ve en son Konya'daki katliam gerçekleşmiştir" dedi.

Konya'da 12 Mayıs'ta gerçekleştirilen ırkçı saldırıda 40 kişinin gözaltına alınıp 1 kişinin tutuklandığına dikkat çeken Yılmaz, "Katilleri delil yetersizliği gerekçesiyle serbest bırakıp Kürtlerin üstüne tekrar tekrar salanlar, 7 insanımızın öldürüldüğü bu katliamın suç ortağıdır" diye belirtti.

Egemenlerin yönetememe krizinin, çözülmenin, yağma, rant ve savaşın tüm sonuçları, ırkçılığın yükseltilmesine bir payanda haline getirildiğini söyleyen Yılmaz, "Halklara yönelik saldırı ve katliamların sorumlusu, bu saldırıları organize edenler ve onlarla birlikte ırkçı söylemleri yükseltenlerdir. Bizler de bu saldırıların karşısında boyun eğmeyeceğiz. Adalet için, özgürlük için, insanca ve onurlu bir yaşam için, halkların kardeşliği ve eşitliği için olan mücadelemizi büyüterek bu saldırıları aşacağız. Tüm saldırılara rağmen özgür ve kardeşçe yaşayabileceğimiz bir yarını kuracağız" diye konuştu.