19 Eylül 2024 Perşembe

Koyun otlatırken katledilen Metin için eylem: Mücadeleye devam edeceğiz

Yüksekova Komada Taburu içinde bulunan askeri nöbet kulübesinden açılan ateş sonucu katledilen 10 yaşındaki Metin Kıratlı için Hakkari'de bir araya gelen çok sayıda kişi, sorumluların yargılanması için etkin bir soruşturma yürütülmediği ve olayın sümen altı edildiği kaydedildi. Baba Kıratlı oğlunun hastaneye götürülürken, "Beni askerler vurdu. Askerler insan öldürür mü? Benim hiçbir suçum yoktu, neden vurdular beni" dediğini aktardı. 

Hakkari'de İHD ve kayıp yakınlarının "kayıplar bulunsun failler yargılansın" eylemi 140. haftasına ulaştı. Yüksekova'daki Sanat Sokağında bu haftaki eylemde, Yeşildere Mahallesinde 18 Nisan 1992 yılında Yüksekova Komando Taburundan askerler tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybeden 10 yaşındaki Metin Kıratlı'nın failleri soruldu. Eylemde, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartı açılırken, katledilen ve kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı. Eyleme, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Yüksekova İlçe Örgütü yöneticileri, kayıp yakınları ve çok sayıda kişi katıldı.

'NARİN'İN KATLEDİLMESİ ÇOCUK KATİLLERİNİN RAHATLIĞINI GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR'
Basın metnini okuyan İHD Hakkari Şube Yöneticisi Ozan Akbaş, çocuklara yönelik işlenen suçlara dikkat çekti. Akbaş, "Kamuoyunun da yakından takip ettiği Narin Güran'ın katledilmesi, bedeninin yok edilmeye çalışılması ve delilleri kaybetme telaşı günümüzde çocuk katillerinin rahatlığını da gözler önüne seriyor. Gözaltında katledilen, bombalama olayları yok edilen, zırhlı araç çarpması sonucu yaşamdan koparılan, çalıştığı yerde insani koşulları dışında emek harcarken kazaya kurban giden, bunun gibi birçok olay sonucu bedeni toprak olan çocuklarımız için her koşulda ses çıkarmaya devam edeceğiz" dedi.

'HEDEF GÖZETİLEREK GÜPEGÜNDÜZ KATLEDİLDİ'
10 yaşındaki Metin Kıratlı'nın Yeşildere Mahallesinde evinin hemen karşısındaki merada koyun otlattığı esnada, Yüksekova Komando Taburu içerisinde bulunan askeri nöbet kulübesinden açılan ateş sonucu katledildiğini hatırlatan Akbaş, "Metin yakın mesafeden hedef gözetilerek ve ortada hiçbir sebep yokken güpegündüz katledildi. Otopsi raporu ve bilirkişi raporları kurşunun askeri birlikten geldiğine işaret etmesine rağmen etkin bir soruşturma yürütülmedi. Yapılan tüm başvurular kovuşturmaya yer olmadığı gerekçesi ile sümen altı edildi. Tüm adli mecralara başvuru yapan aile bireyleri, adaletsizlik duvarı ile karşı karşıya geldi. Kaç yıl geçerse geçsin son kaybımızın akıbeti ortaya çıkarılana kadar mücadeleye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

'BENİ ASKERLER VURDU'
Açıklama ardından konuşan Kıratlı'nın babası İdris Kıratlı ise oğlunun henüz yaşamını yitirmeden hastaneye götürüldüğü esnada kendisine ve polislere, "Beni askerler vurdu. Askerler insan öldürür mü? Benim hiçbir suçum yoktu, neden vurdular beni" dediğini aktardı.

Yapılan konuşmaların ardından eylem, oturma eylemiyle son buldu.