20 Eylül 2024 Cuma

Madencileri ölüme sürükleyen çalışma koşulları: Fıtrat dedirtmemek için sesimizi duyun

"Fernas Madencilik'te ölmemek için onlarca madenci ailesi ile birlikte direniyor. Bu sefer 'fıtrat' dedirtmemek için sesimizi duyun" çağrısı yapan Bağımsız Maden-İş, madencilerin hiçbir İSİG önlemi alınmadan, ölüme sürüklendiği koşulları paylaştı. 

AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Manisa Soma'da bulunan Fernas Madencilikte, Bağımsız Maden-İş Sendikasına üye olduğu için işten atılan 7 işçi ve dayanışma içinde olan madenciler 11 gündür direniyor. 

Direnen işçiler 11 gün boyunca maruz kaldıkları saldırılara rağmen geri adım atmazken, Bağımsız Maden-İş de AKP'li Nasıroğlu'na ait Fernas Madencilik'te alınmayan İSİG önlemlerini, insanlık dışı çalışma koşullarını teşhir ediyor. 

ELEKTRİK ÇARPMASINA RAĞMEN EKİPMAN YOK
Daha önce sosyal medya hesabından bir  paylaşım yapan sendika; kesintisiz yer altı suyu aktığını, işçilerin sürekli kablo ve ekipmanlarla suya batık şekilde gaz kaçağı, elektrik çarpması tehlikesine rağmen İSİG önlemleri alınmadığını; vücuda değdiğinde alerjik reaksiyon ve yanma, kansere kadar neden olan tozlar içinde madencilerin hiçbir ekipman verilmeden çalışmaya zorlandığını duyurmuştu.

MÜDÜR SERKAN GÜNCÜ İSİG ÖNLEMLERİNE UYULMAMASINA GÖZ YUMUYOR
Sendika bu kez de sosyal medya hesabından sendika üyesi işçilerin Bakanlık tarafından paylaşılması yasak olan sendika üyelik dökümlerini sızdıran Fernas Madencilik Genel Müdürü Sekran Güncü, İSİG önlemlerine uyulmamasına göz yumuyor. Sendikanın paylaştığı görüntülerde emniyetsiz yeraltına giriş var ancak baret, ferdi oksijen maskesi, takip cihazı ve lambanın olmadığı görülüyor. 

AĞIR KİMYASALA RAĞMEN NİTELİKLİ MASKE YOK
Yine görüntülerde ağır kimyasal ile çatlak kapatma işlemi yapılan maden işçilerinde hiçbir koruyucu tulum, eldiven ve nitelik gaz maskesi yok. Görüntülerde madencilerin üzerinde biriken kimyasallar ar. Söz konusu kimyasallar vücutta alerjik reaksiyona ve soyulmalara neden oluyor, göze değdiği anda kör ediyor. 

İŞÇİLER ÜZERİNE ÇIKILMAMASI GEREKEN ARAÇLARIN ÜSTÜNDE ÇALIŞIYOR
Yine sendikanın paylaşımında 6 metre derinliği bulabilen kimyasallı yer altı suyu içinde madenciler ekipmansız çalışıyor, suya uygun kıyafet olmadığı için soyunmak zorunda kalıyorlar. Görüntülerde görünen sarı kabloların su altında 1000 volt ile çalışan pompanın elektrik kablolarının, işçileri her an çarpma tehlikesi olduğunu buna rağmen üstlerinin çıplak olduğunu kaydeden sendika, "İşçiler maden içinde sürekli çatlaklardan taşan basınçlı su ile mücadele ediyor. Gerekli ekipman olmadan derin suya düşme tehlikesi içinde üzerine çıkılmaması gereken araçların üzerinde çalışıyor" dedi. 

YETERİNCE HAVALANDIRMA YOK
Kafessiz, halatsız, emniyetsiz, üzerine çıkılması yasak olan iş makinelerinin üzerinde çatlak kapama işlemi yapmaya zorlanın madencilere ait görüntüleri de paylaşan sendika şöyle devam etti: "İşçiler zehirlenme, dizanteri, körlük, cilt ve akciğer kanseri tehlikesi altında çalışıyor. İş yerinde yeterince havalandırma yok. Verilen maskeler niteliksiz ve filtresiz maskeler. Görüntülerde gördüğünüz şekilde aynı anda 4 iş makinesinin birden çalıştığı oluyor ve işçilere günde tek maske hakkı veriliyor! Aşağıda makineler çalıştığında madenin içindeki gaz bulutunu ve işçilerin günde bir tane alabildiği maskenin bir saatte geldiği durumu görüyorsunuz. Maden içinde servis yok, yemek yeme alanı yok. Aşağıda iki kişinin binmesi gereken yük aracına 7-8 madencinin üst üste bindiğini ve yemek molalarını kimyasal bidonları, kablolar üzerinde kullanmak zorunda kalan madencilerin görüntülerini görüyorsunuz. İşçiler maden içinde sürekli çatlaklardan taşan basınçlı su ile mücadele ediyor. Koruyucu hiçbir önlem olmaksızın, kimyasalla kapatma işlemi yapılan basınçlı su taşma anlarını görüyorsunuz. İşçiler zehirlenme, dizanteri, körlük, cilt ve akciğer kanseri tehlikesi altında çalışıyor. İş yerinde yeterince havalandırma yok. Verilen maskeler niteliksiz ve filtresiz maskeler. Görüntülerde gördüğünüz şekilde aynı anda 4 iş makinesinin birden çalıştığı oluyor ve işçilere günde tek maske hakkı veriliyor.

İŞÇİLERİN KAÇIŞ NOKTASI YOK
"Maden içinde servis yok, yemek yeme alanı yok. Aşağıda iki kişinin binmesi gereken yük aracına 7-8 madencinin üst üste bindiğini ve yemek molalarını kimyasal bidonları, kablolar üzerinde kullanmak zorunda kalan madencilerin görüntülerini görüyorsunuz. Emniyetsiz çalışma sebebiyle sürekli göçük oluyor. İşçilerin kaçış noktası yok, sürekli yaralanmalar meydana geliyor. Fernas Madencilik'te ölmemek için onlarca madenci ailesi ile birlikte direniyor. Bu sefer 'fıtrat' dedirtmemek için sesimizi duyun" çağrısı yaptı.