21 Eylül 2024 Cumartesi

Mahabad'da halk Peyman Gelwani için sokaklarda

Kürt siyasi tutsak Peyman Gelwani'nin işkenceyle katledilmesinin ardından Mahabad'da halk sokaklara çıktı.

Kürt siyasi tutsak Peyman Gelwani'nin Urmiye Hapishanesinde işkenceyle katledilmesinin ardından halk sokaklara çıktı. Faşist Molla rejimine bağlı güvenlik güçleri, protestoculara ağır silahlarla saldırdı. Mahsa Jina Amini'nin ahlak polisi tarafından katledilmesinin ardından başlayan protestolarda güvenlik güçlerinin kullandığı şiddetin oranı daha da arttı.

Çatışmaların gece saatlerinde yoğunlaştığı Mahabad'da elektriğin kesildiği ve patlama seslerinin geldiği bildirildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, İran polisinin eylemcilere karşı silah ve patlayıcı kullandığı görülüyor.

Öte yandan Hengaw İnsan Hakları Örgütü, Kürdistan eyaletinde bulunan Divandere kentinde de durumun "kritik" olduğunu bildirdi. Bükan ve Saqız kentlerinde de silah seslerinin duyulduğu aktarıldı.

Ayrıca İran hükümet güçleri, Piranşar şehrinden Şoruş İbrahimi ve Mamosta Omar Kamosi adlı iki kişiyi tutukladı.

Aynı zamanda Izeh'te eylemlerde katledilenlerden biri olan Milad Saeedianjo'nun kız kardeşi Zahra Saeedianjo da ikinci kez tutuklandı.

İran İnsan Hakları Örgütü, 17 Kasım'da yaptığı açıklamada, protestoların başından bu yana gösterilerde 342 kişinin katledildiğini duyurmuştu.