22 Eylül 2024 Pazar

Mahsa Amini'nin cenazesine saldırıda bir kişi katledildi

İran'da gözaltında işkenceyle katledilen Mahsa Amini adlı genç Kürt kadın dün memleketi Saqız kentinde defnedildi. Cenaze töreninin ardından gerçekleştirilen eyleme saldırıda polis bir kişiyi katletti. İranlı kadınlar ayrıca Amini'nin katledilmesini saçlarını keserek protesto etti.

İran'da Mahsa Amini adlı genç Kürt kadının gözaltında işkenceyle katledilmesine yönelik tepkiler devam ediyor. Amini dün memleketi Saqız'da "Jin, jiyan, azadi" sloganı atılarak defnedildi.

Tahran'daki ailesini ziyarete giden Mahsa Amini, saçının bir kısmı göründüğü bahanesiyle 14 Eylül günü işkence yapılarak gözaltına alındı. Gözaltında devam eden işkence sonucu Amini beyin kanaması geçirerek yaşamını yitirdi.

Amini'nin işkencede katledilmesinin ardından İranlı kadınlar sokaklara döküldü. Sokaklarda devam eden protestolarda "Kahrolsun şeriat", "Humeyni'ye ölüm", "Zalimlere ölüm" ve "Dikatatöre ölüm" sloganları atıldı. Polis kitleye plastik mermi ve biber gazıyla saldırdı.

'JİN, JİYAN, AZADİ' SLOGANLARIYLA DEFNEDİLDİ
Rojhilat'ın (Doğu Kürdistan) Saqız kentine cenazesi getirilen Amini, "Jin, jiyan, azadi" sloganı atılarak defnedildi. Toplanan kalabalık defin boyunca sloganlar atarken, işkenceyle katliamın sorumlularının ortaya çıkarılmasını istedi. Cenaze törenine katılan kadınlar, takmak zorunda bırakıldıkları başörtülerini çıkarak tepki gösterdi.

CENAZEYE SALDIRI
Mezarlıkta toplanan halka saldıran polis, mezarlıktan dışarı çıkardı. Hükümet binasına doğru yürümeye başlayan kitleye, polis biber gazı ve plastik mermilerin yanı sıra silahla saldırdı. Saldırıda bir kişi katledildi.

Araştırmacı Hassan Radi Al-Ahwaz, Al Hurra'ya yaptığı açıklamada Mahsa Amini'nin yaşadığı Saqız kentinde büyüyen eylemlerin tüm ülkeye yayıldığını ve hükümet karşıtı gösterilere dönüştüğünü aktardı. En az 2 kişinin gerçek mermiyle vurulduğunu ve bu kişilerin durumlarının kritik olduğunu ifade eden Al-Ahwaz, en az 15 kişinin ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığını açıkladı.

PJAK ve KODAR dün genel grev çağrısı yaparken, bölgedeki Kürt partileri yarından itibaren çeşitli protesto eylemleri ve oturma eylemleri düzenleme kararı aldıklarını açıkladı. Bugün de Meclis önünde eylemler devam etti, halk yarın da aynı yerde olacağını deklare etti.

Tahran Üniversitesi önünde toplanan öğrenciler de, "Jin jiyan azadî" sloganlarıyla Meclis önüne yürüyüşe düzenledi.

İnsan hakları örgütü Hengaw da, cenaze töreni sırasında çekilen bir videoyu yayınlayarak, en az 13 kişinin mermiyle vurulduğunu doğruladı.

AF ÖRGÜTÜNDEN ÇAĞRI
Amini'nin İran polisi tarafından katledilmesini kınayan Uluslararası Af Örgütü, Amini'nin ölümünün araştırılmasını istedi.

KADINLARDAN AMİNİ İÇİN SAÇLARINI KAZITIYOR
Kadınlara yönelik başörtüsü baskısının artması ve Mahsa Amini'nin işkencede katledilmesine karşı İran ve Rojhilat kentlerinde eylemler düzenlendi.

İranlı kadınlar, Amini'nin işkencede katledilmesini protesto etmek için saç kesme eylemi başlattı. İran genelinde çok sayıda kadın saçlarını keserek çektikleri görüntüleri paylaştı, katliama tepki gösterdi.

Kadınlar eylemlerini, “Saç yoksa günah da yok” diyerek kazıtırken, İranlı pek çok kadın oyuncu da başörtüsüz ekran karşısına çıkarak, hükümete meydan okudu.

SOSYAL MEDYA EYLEMLERİ
Twitter'da katliamı protesto etmek için 600 bine yakın tweet atılırken, Kian Sharifi ve Masih Alinejad gibi pek çok aktivist, gazeteci, sporcunun yanı sıra batılı pek çok aktivist de kampanyaya destek verdi. İran eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mohammad Ali Abtahi, Twitter'da "Amini'nin ahlak polisi tarafından öldürüldüğü iddiası bile İranlıların nesiller boyu dinden ve din öğretilerinden nefret etmesi için yeterlidir" dedi.

İranlı ünlü futbolcu ve eski Milli Takım kaptanı Ali Daei ise, Instagram sayfasında Mahsa Amini'nin fotoğrafını paylaşarak, “Amini ne hata yaptı? Kızım Amini'nin neden öldürüldüğünü soruyor, kızıma ne cevap verebilirim?" diye sordu.

İNTERNET KESİNTİSİ
İran Hükümeti, Saqız, Marivan ve Sanandaj kentleri başta olmak üzere pek çok kentte interneti keserek tepkilerin sosyal medya üzerinden örgütlenmesi ve yayılmasını engellemeye çalıştı. Twitter'da #KeepitOn #InternetShutdown hashtagleri ile internet kesintisi de protesto ediliyor.

Mahsa Amini İran'da gözaltında katledilen ilk kişi değil. 2012'de işçi aktivist Sattar Beheshti, 2003 yılında Kanadalı-İranlı foto muhabiri Zahra Kazemi gibi pek çok muhalif isim, İran'da gözaltında işkenceyle katledildi.