20 Eylül 2024 Cuma

Mattis, ABD'nin Suriye'den çekilme şartlarını açıkladı

ABD Savunma Bakanı James Mattis, ordu birliklerinin Suriye?den çekilmesi için IŞİD?in tamamen yok olması ve Cenevre süreci canlandırılması gerektiğini belirtti.
ABD Savunma Bakanı James Mattis, bugünkü basın toplantısında, "Öncelikle biz tamamen IŞİD'i yıkmalıyız. Ayrıca yerel güçleri eğitmeliyiz. Üçüncüsü de Cenevre süreci bu savaşın çözümü yönünde harekete geçmeli. Eğer yerel güçler güvenliği koruyabilecekse silahlı güçlerimizin sayısını azaltabiliriz" dedi.
 
ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz nisan ayında, Amerikan güçlerini Suriye'den çekmek istediğini açıklamıştı.
 
ABD Savunma Bakanı Mattis, basın toplantısında gündemdeki diğer konulara ilişkin açıklamalarda da bulundu. Mattis, Beşar Esad rejimine bağlı güçlerin silahlı muhaliflerin kontrolündeki bölgelere yönelik planlanan operasyonunda kimyasal silah kullanılabileceğine dair medyada yer alan haberlere ilişkin olarak Rusya ile temas halinde olduklarını ifade etti. "Kimyasal silah kullanılmasının ardından iki kere misilleme ile karşılaştıklarını" hatırlatan Mattis, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın kimyasal silah kullanılmasını engellemek üzere Rusya ile yakın temas halinde olduğunu vurguladı.