12 Kasım 2024 Salı

MESEM'ler Kapatılsın İnisiyatifi kuruldu

Çocuk işçiliği projesinin iptal edilerek bu merkezlerin kapatılması, çocuk işçiliğinin sona ermesi için MESEM'ler Kapatılsın İnisiyatifi kuruldu. İnisiyatif kuruluş metninde, "Bu çalışma ile sadece MESEM'lere mahkum edilen çocuklara değil aynı zamanda ailelere, eğitimin bütün bileşenlerine, sendikalara, aydın ve sanatçılara, kısacası çocuk işçiliğin meşrulaştırılmasına karşı çıkacak herkesi bu mücadeleye omuz vererek MESEM'ler Kapatılsın İnisiyatifi'nde görev almaya çağırıyoruz" denildi.

MESEM'ler Kapatılsın İnisiyatifi kuruldu. MESEM projesinin iptal edilerek bu merkezlerin kapatılması ve çocukların sermayeye ucuz iş gücü olarak sunulması yerine örgün eğitim gözetilerek kaynakların eğitici ve geliştirici bir şekilde mesleki eğitime aktarılması temel hedefi olan İnisiyatif, çocuk işçiliğine, çocukların katledilmesine karşı mücadeleye çağırdı. 

MESEM NEDİR?
Kuruluş metninde MESEM'in ne olduğu şöyle açıklandı: "Mesleki Eğitim Merkezleri ya da bilinen ismi ile 'MESEM' lise eğitimi gören öğrencilerin de işçileştirilmesinin önünü açan bir sistemdir. Bu sistem, lise diplomasının ve belirlenen iş koluna dair çırak, kalfa ve usta belgelerinin aynı anda alınabileceği propagandası ile kurulsa da gerçekler çok farklı. 14-17 yaş arasında bulunan çocukları 'haftada 4 gün iş, 1 gün okul' mantığı ile çalıştıran bu sistem, tamamen patronların inisiyatifine bırakılmış durumda. Patronlar, kendilerine sunulan bu sistem sayesinde kendi ucuz iş gücü cennetlerini yaratmış durumdalar. 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerinin sadece asgari ücretin yüzde 30'u, 12. sınıf öğrencilerinin ise asgari ücretin yarısı kadar ücret alabildiği bu sistemde bahsi geçen paralar ise işsizlik fonundan karşılanıyor. Yani patronlara adeta bedava iş gücü sağlanıyor."

BUGÜNE KADAR MESEM'LERDE NELER YAŞANDI?
Bugüne kadar MESEM'lerde yaşananlara da dikkat çekilen kuruluş metninde, "İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmadığı, MESEM'leri denetlemekle yükümlü kurumların sorumluluklarını yerine getirmediği bu dönemde sayısız iş kazası yaşanırken son bir yılda, 9 MESEM'li çocuk işçi katledildi. Denetimsizlik nedeniyle bu konuda somut verilere dahi erişilemeyen MESEM'lerin sayısı ise yapılan yasa değişikliği ile kontrolsüz bir biçimde artıyor. Açıklanan son veriler dahilinde 1.5 milyonun üzerinde çocuğun çalıştığı MESEM programının kapsamı ise geçtiğimiz günlerde genişletilerek 7. ve 8. sınıfta bulunan öğrencileri de içerisine aldı. Pilot uygulama adı altında 2024 yazında başlatılan 'zanaat atölyeleri' kalıcılaştırılarak mesleki ortaokulların açılması ve çocuk işçilik yaşının 12'ye düşürülmesi yasallaştırıldı. Yoksullaşma krizinin derinleştiği bugünlerde 'öğrencilerin meslek sahibi olacağı, aile bütçesine katkı sağlayacağı' propagandaları ile örgün eğitim hakkı gasp edilen çocukların maruz kaldığı sorunlar ise bunlarla sınırlı değil. İdare tarafından öğrencilerin MESEM'e geçmesi konusunda ailelere yapılan baskılar, notları düşük öğrencilerin sınıfta kalmak ile tehdit edilmesi, OSB'lerin içerisine inşa edilen yatılı meslek liseleri ile çocukların sosyal hayattan izole edilmesi, MESEM'e geçtikten sonra ise belirlenen saatlerin de ötesine geçen ağır çalışma koşulları ve çocukların zihinsel, psikolojik, sosyal ve fiziksel gelişiminin önüne geçilmesi bütün çocuk işçilerin normali olmuş durumda" ifadeleri yer aldı. 

'ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE SON VERMEK İÇİN MÜCADELEYE KATIL'
MESEM'ler Kapatılsın İnisiyatifi'nin kuruluş metni şöyle devam etti: "Başlattığımız bu çalışma ile MESEM projesinin iptal edilerek bu merkezlerin kapatılması ve çocukların sermayeye ucuz iş gücü olarak sunulması yerine örgün eğitim gözetilerek kaynakların eğitici ve geliştirici bir şekilde mesleki eğitime aktarılması temel hedeflerimiz arasında. Ayrıca mesleki eğitim gören çocukların gelişimi ile ilgilenen kişilerin sahip olduğu 'ustalık belgesi' kriterlerinin değiştirilmesini ve bu kişilerin düzenli denetlenmesini, staj yaşının sınırlandırılmasını ve staj alanlarında iş sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin uygulanmasını, tüm çocukların 12 yıllık zorunlu ve nitelikli eğitime ulaşmasını ve çocuk işçiliğin yasaklanmasını da talep ediyoruz. Bu çalışma ile sadece MESEM'lere mahkum edilen çocuklara değil aynı zamanda ailelere, eğitimin bütün bileşenlerine, sendikalara, aydın ve sanatçılara, kısacası çocuk işçiliğin meşrulaştırılmasına karşı çıkacak herkesi bu mücadeleye omuz vererek MESEM'ler Kapatılsın İnisiyatifi'nde görev almaya çağırıyoruz. Arda Tonbul'un, Eren Dağ'ın, Zekai Dikici'nin ve daha nice gencin hesabını sormak için çıktığımız bu yolda, sistematik çocuk katliamının ve sömürüsünün üzerine kurulu bu düzene karşı herkesin yardımına ihtiyacımız var. İş kazalarını ve mobbingleri bize bildirebilir, inisiyatifimiz içerisinde yer alarak çocuk işçiliğine son vermek için mücadeleye katılabilirsin."

MESEM'ler Kapatılsın İnsiyatifi'ne @mesemkapatilsin mail adresinden ya da 0552 186 1094 nolu ihbar hattından ulaşabilirsiniz.