30 Eylül 2024 Pazartesi

Minbic'in özgürleştirildiği 6 yılda yaşanan saldırıların bilançosu açıklandı

Minbic'in özgürleştirildiği 15 Ağustos 2016 tarihinden bugüne kadar Türk devleti ve çeteleri tarafından gerçekleştirilen saldırılarda 35 kişi katledildi ve 85 kişi de yaralandı.

Minbic Askeri Meclisi, 15 Ağustos 2016 tarihinde DAİŞ işgalinden kurtarılan Minbic'e yönelik işgal saldırılarına ilişkin bilanço açıkladı.

Bölgenin DAİŞ'ten temizlenmesinin ardından, Sacûr Nehri Minbic Askeri Meclisi ile Türk devletinin desteklediği çetelerin işgali altındaki Cerablus arasında doğal bir sınır haline gelmişti. 6 yıl içinde çete bölgesinden Minbic köylerine yönelik saldırılar aralıksız devam etti. Askeri Meclis, bu dönem içinde işgal altındaki köylerde Türk devletine ait 13 askeri üssün yanı sıra onlarca çete noktası inşa edildiğini kaydetti.

Minbic Askeri Meclisi'nin yayınladığı 6 yıllık bilançoya göre; işgal güçleri bu dönem içinde Minbic köylerine 5 bin 673 top atışı gerçekleştirdi. Bombardımanların 181'i doğrudan sivillerin evlerini hedef  aldı, 18 ev yıkıldı, yüzlerce hektar tarım arazisi yandı. Minbic'e bağlı pek çok köyün elektrik hatlarının kesilmesine sebep oldu. Saldırılar sonucunda 35 sivil katledildi. Aralarında çocukların da bulunduğu 85 kişi de yaralandı.

Bilançoya göre, işgalci çetelerin saldırılarında özerk yönetime bağlı kurumlara ait hizmet binalarının yanı sıra, bir okul, bir manastır ile iki ibadethane yıkıldı.

Minbic Askeri Meclisi, işgal güçlerine ait 12 drone'un düşürüldüğünü, 32 saldırı ve sızma girişiminin bozguna uğratıldığını açıkladı. Yaşanan çatışmalarda 35 çete mensubu da öldürüldü.