3 Nisan 2025 Perşembe

Mısır'dan Gazze'nin yeniden inşası için 53 milyar dolarlık plan

Arap Birliği Zirvesi, Kahire'de olağanüstü toplandı. Toplantıda Mısır, Gazze için yeni konutlar, ticari bir liman ve bir havaalanı içeren 53 milyar dolarlık beş yıllık planını sundu.

Arap Birliği Zirvesi, Mısır'ın başkenti Kahire'de Filistin'in yeniden inşası gündemiyle olağanüstü toplandı. Toplantıda Mısır, Gazze için yeni konutlar, ticari bir liman ve bir havaalanı içeren 53 milyar dolarlık beş yıllık planını sundu.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit zirvenin sonunda yaptığı açıklamada, "Mısır planı artık bir Arap planı" diyerek, planın ortak bir bölgesel proje haline geldiğini duyurdu. Arap ülkelerinin, Filistinlilerin yerlerinden edilmesine kesin olarak karşı olduklarını vurgulayan Gheit, "Arap duruşu, gönüllü ya da zorunlu her türlü yerinden edilmeyi reddetmektir" dedi.

Mısır'ın geliştirdiği 91 sayfalık planın, Trump'ın "Ortadoğu Rivierası" adını verdiği Filistinlilerin tehciri ve Gazze'nin işgal edilmesi planına alternatif olarak sunulduğu belirtildi.

Bu plana göre Gazze'nin yeniden inşası üç aşamada gerçekleşecek:
🔹Erken toparlanma süreci (6 ay): Enkazın kaldırılması ve patlamamış mühimmatın temizlenmesi.
🔹İkinci aşama: Altyapı projelerinin başlatılması, konut ve temel hizmetlerin inşası.
🔹Son aşama: Tamamen yeniden yapılanmış, sürdürülebilir bir Gazze yaratılması.

TOPLAM MADDİ HASAR 29,9 MİLYAR DOLAR
Söz konusu plana ait raporda, siyonist İsrail'in Gazze'ye yönelik imha ve soykırım saldırılarından kaynaklanan toplam maddi hasarın 29,9 milyar doları bulduğu belirtilerek, en fazla etkilenen sektörün 15,8 milyar dolarlık maliyetle konut sektörü olduğu ve toplam hasarın yüzde 53'ünü oluşturduğu ifade edildi.

Raporda, tahminlere göre 30 bin konut binasının hasar gördüğü, bunlardan 272 bininin dairenin tamamen yıkıldığı, 58 bin 500 dairede ise kısmen hasar bulunduğu aktarıldı.

Raporda, altyapı konusunda uydu görüntülerinin, Gazze Şeridi'nin caddelerinin 1190 kilometresinin tahrip edildiğini, ayrıca caddelerin 415 kilometresinin aşırı derecede hasar gördüğünü, 1440 kilometresinin ise ciddi hasar gördüğünü ortaya koyduğu ifade edildi.

Sağlık sektöründe ise hasarın 1,3 milyar dolar olduğu, zararın ise 6,3 milyar dolar olduğu belirtilen raporda, Gazze Şeridi'ndeki hastanelerin yüzde 50'si (18 hastane) tamamen hizmet dışı kaldığı, 17 hastanenin de kısmen faaliyet gösterdiği ve bu durumun artan sağlık ihtiyaçlarını karşılamadığı kaydedildi.

53 MİLYAR DOLARA İHTİYAÇ VAR
Bu hasarlar göz önüne alınarak hazırlanan planda, Gazze'nin yeniden inşası için toplam ihtiyacın 53 milyar dolar olduğu, bunun 3 milyar dolarının "erken iyileşme" için 6 ayda kullanılması öngörüldüğü dile getirildi.

İyileşme ihtiyaçlarında en büyük payı 15,2 milyar dolarlık toplam değerle konut sektörü aldığı bildirilen raporda, onu her biri 6,9 milyar dolarla toparlanmaya ihtiyaç duyan sağlık, ticaret ve sanayi sektörü, 2,45 milyar dolarla yol ve 1,5 milyar dolarla elektrik sektörü takip ettiği ifade edildi.

Eğitim sektörünün toparlanma için 3,8 milyar dolara ihtiyaç duyduğu, tarım ve sosyal koruma sektörlerinin her birinin 4,2 milyar dolara ihtiyacı olduğu aktarılan raporda, ulaştırma sektörünün 2,9 milyar dolara, su ve sanitasyon sektörünün ise 2,7 milyar dolara ihtiyaç duyduğu belirtildi.

Raporda, enkazın kaldırılması, patlamamış mühimmatın sökülmesi, geri dönüşüm ve dönüştürme süreci olmak üzere 4 aşamadan oluşan süreç için ise 1,25 milyar dolara ihtiyaç olduğuna işaret edildi.