24 Eylül 2024 Salı

Moto kurye Fırat Eroğlu çalıştığı işyeri önünde anıldı

Bir yıl önce moto kuryelik yaptığı sırada yaşamını yitiren Fırat Eroğlu, ailesi ve Limter-İş Sendikası tarafından Aydınlı mahallesindeki Domino's Pizza önünde andı.

İş cinayetinde yaşamını yitiren moto kurye Fırat Eroğlu için DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası ve ailesinin çağrısıyla Aydınlı/Domino's Pizza önünde ölümünün birinci yıl dönümünde anma etkinliği gerçekleştirildi.

"Çalışırken ölmek istemiyoruz" pankartının açıldığı anmada konuşan Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı, "Fırat'ın hikayesi hepimizin hikayesidir. Çocuklarımızın, genç işçilerimizin işçi sınıfının hikayesidir. Çünkü işçi sınıfı pandemi koşullarında işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınmadığından dolayı işçiler ölüme mahkum edildiler. Moto kuryede çalışan işçilerin durumu işe içler acısı. Ölümle burun buruna çalışmak nedir derseniz moto kurye olmak demektir. Çünkü, moto kurye arkadaşlarımızın hiçbir şekilde işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınmadan 14 saat çalıştırılıyor. Aynı zamanda sigortaları yatırılmıyor. Kullandıkları motorların zamanında bakımı yapılmıyor. Güvenlik tedbirlerine uygun olmayan kasklar kullanılıyor" dedi. 

Saygılı, "Bizim çocuklarımız ailesine bakmak için 14 saat çalıştırılırken Sarayın çevresindekiler zevk ü sefa içerisinde yüzüyorlar. Bizim çocuklarımız teker teker iş cinayetine kurban giderken, onların çocukları bizin alır terimiz, bizim kanımız üzerinden zevk ü sefa sürüyorlar. İşte biz buna itiraz ediyoruz" diye belirtti.

İnşaat-İş adına konuşan Deniz Gider "Eğer bizler bunlara duyarsız kalırsak, görmezden gelirsek bu sayı hergün artacak. Sadece moto kurye arkadaşların değil, pandemi koşullarında karlarına kar katan patronlar iş cinayetlerine karşı, iş kazalarına karşı önle almadığı sürece bütün işçi ve emekçiler ölümün bir adım önünde olacaklar. Biz buradan bir kez daha sesleniyoruz: Siz önlem almazsanız, siz karlarınızdan ödün vermezseniz bu işçi ölümlerini önüne geçemezsiniz. Biz iş cinayetlerini, iş kazalarının yaşandığı bütün sektörlerde bunları görüp sizin başınıza bunları hatırlatmak için geleceğiz" diye konuştu.

Fırat Eroğlu'nun annesi Kumriye Eroğlu, "Benim çocuğum 14 saatten fazla çalışıyordu. Hergün çok sayıda genç işçi ölüyor. Neden kimse bu gidişata dur demiyor. Oğlumun iş kazası sonucu yaşamanı yitirdiğini SGK'ya bildirmediler" dedi.

Anma "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganıyla sona erdi.