19 Eylül 2024 Perşembe

Narin Güran için pek çok kentte eylem

Narin Güran için pek çok kentte yapılan eylemlerde, iktidarın çocuk ve kadın düşmanı politikalarının bu cinayete zemin hazırladığına dikkat çekilerek, Narin Güran'ın akıbeti açığa çıkana ve tüm failler cezalandırılana kadar mücadele çağrısı yapıldı.

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 19 gün boyunca kendisinden haber alınamadıktan sonra bir dere yatağında, çuval içinde katledilmiş halde bulunan 8 yaşındaki Narin Güran için pek çok kentte eylem düzenlendi.

URFA
Urfa İl Kadın Platformu, Topçu Meydanında yan yana geldi. Eyleme, Urfa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de katıldı. "Çocuklar için güvenli bir dünya Narin için adalet"  yazılı pankartın taşındığı açıklamada konuşan Yaşam Evi yöneticisi Sema Köroğlu, "Çocukları katledenler cezalandırılsaydı bugün Narin yaşıyor olacaktı. Engellenebilir her ölüm bir cinayettir. Çocukların korunması için var olan sözleşmeler uygulamalı. Katil zanlıları en yüksek cezalar ile cezalandırılmalı. Bunun için mücadelemizi büyüteceğiz. Çocukların sesi olacağız" dedi.

Açıklama sonrası kitle oturma eylemi yaptı. Eylem, "Jin jîyan azadî" sloganları ile son buldu.

BATMAN
Batman'da halk, Yılmaz Güney Parkı'nda yan yana geldi. Eyleme, Batman Belediye Eşbaşkanı Gülistan Sönük, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Zeynep Oduncu ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

"Destên xwe yên qirêj ji ser jiyana zarokan rakın/Kirli ellerinizi çocukların yaşamından çekin" pankartı açılan eylemde katledilen Narin Güran, Cemile Çağırga, Ceylan Önkol, Leyla Aydemir'in fotoğrafları taşındı.

Yoğun yağmura rağmen gerçekleştirilen açıklamada konuşan DEM Parti Batman İl Eşbaşkanı Songül Korkmaz, ilk günden bu yana olayın üstünün örtülmeye çalışıldığını belirterek, çocuk katillerinin peşini bırakmayacaklarını söyledi.

'ENSARİOĞLU'NUN BİLDİKLERİNİ ANLATMASI GEREKİYOR'
DEM Parti milletvekili Zeynep Oduncu da "Tüm güvenlik önlemlerinin alındığı köyde, 8 yaşındaki çocuk bulunamadı. Biz buna inanmıyoruz. Sistematik bir şekilde katledilen bir çocuktan bahsediyoruz. Daha önce de çocuklar 'kayıp' denilerek katledildi ve üstleri örtüldü. Bu katliamlar iktidarın cezasızlık politikasından kaynaklanıyor. Tecavüzcüler, tacizciler, çocuk katileri yerine, düşüncesini dile getirenler tutuklanıyor. İktidar çocuklara yapılanları unutmamızı istiyor. Biz bunu unutmayacağız ve hesabını soracağız. Kadınların, çocukların, doğanın, canlının katledildiği bir düzene izin vermeyeceğiz" dedi.

AKP milletvekilli Galip Ensarioğlu'nun sözlerini hatırlatan Oduncu, "Dün AKP milletvekilli Galip Ensarioğlu 'Bildiklerimiz var, aile tanıdık, susuyoruz' diyor. 8 yaşındaki çocuk katledilip çuvala koyuluyorsa susamazsın. Narin davasında Ensarioğlu'nun bildiklerini anlatması gerekiyor. Savcıların ifadesine başvurması gerekir" dedi.

Konuşmaların ardından, Yılmaz Güney Parkı'ndan Dörtyol Kavşağı'nda bulunan DEM Parti Batman İl Örgütü önüne kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş boyunca "Katiller nerede, devlet niye susuyor?", "Narin'e uzanan eller kırılsın", "Jin, jiyan, azadî" ve "Susma, sustukça sıra sana gelecek" sloganları atıldı.

ANTEP
Gaziantep Demokratik Kadın Platformu'nun çağrısıyla Balıklı Meydanında açıklama düzenlendi. 

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu adına söz alan Gülfidan Özpolat: "Cezasızlık politikaları nedeniyle çocuk ve kadın mezarlığına dönen ülkemizde bir kız çocuğunu daha kötülüklerden ve ölümden koruyamadık. Yine isyanımızla ve yasımızla karşınızdayız" dedi.

Özpolat şöyle devam etti: "Biz kadınlar; Narin'e ne olduğu açığa çıkarılıp sorumlular yargı önünde gereken cezayı alana kadar, kaybolan binlerce çocuğa gerçekte ne olduğunu öğrenene kadar, depremde kaybolan çocukların akıbetine dair şeffaf bilgiler edininceye kadar, katledilen, istismara uğrayan bütün kadın ve çocukların soruşturmaları tamamlanıp failler gerekli cezaları alana kadar ve bu ülkeyi katledilen kadınlar kaybolan çocuklar ülkesi olmaktan çıkarana kadar ve çocukların hiçbir tehlike ve tehdide maruz kalmadan, gelecek kaygısı duymadan, sağlıklı ve güvenli bir ortamda çocukluklarını yaşayabilmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz."

ADANA
Adana Kadın Platformu'nun çağrısı ile Narin ve kaybedilip katledilen tüm çocuklar için toplandı. İnönü Parkında açıklama yapan kadınlar, Narin'in ölümünün tüm sorumlularının ortaya çıkartılmasını talep etti.

Açıklamada, "Narin'in katledilmesi sürecindeki bütün sorumlular ortaya çıkarılana, en ağır cezayı alana kadar ve çocuklarımızın güvenle yaşayacağı ortamlar yaratılana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" denildi. 

SAMSUN
Samsun Kadın Dayanışması'nın çağrısı ile Diyarbakır'da 19 gün sonra cansız bedeni bulunan 8 yaşındaki Narin Güran için toplanan kadınlar Çiftlik Süleymaniye Geçidi'nde basın açıklaması yaptı. Eylemde, "Üzgünüz, öfkeliyiz, isyandayız! Narin'in hesabını soracağız" pankartı açıldı.

Türkiye'nin kayıp çocuk vakalarında ilk sıralarda yer aldığını vurgulayan Samsun Kadın Dayanışması iktidarın aileyi güçlendirme politikaları uygularken çocuğun yararını gözetmediğini belirtti. Kadınlar; İstanbul Sözleşmesi'nden hukuksuzca çıkılmasından, kadınları ve çocukları koruyan 6284 sayılı yasanın hedef gösterilmesinden, Narin'in öldürülmesine sebep olanlardan hesap soracaklarını söyledi.

Basın açıklamasında, "Narin'in kaybolması ile ilgili ivedilikle yayın yasağı gelirken hem sosyal medya hem de iktidara yakın basın organları bir çocuğun kaybedilmesinin insanları gerçeklikten koparıp dizi izletirmişçesine sansasyonel başlıklar ve anlamsız detaylar ile servis edilmesi erkek şiddetini adeta görünmez kıldı. Dahası tüm bu gizlilik altında köyde ki cemaat ilişkileri ailenin ve köyün içerisinde ki suç ortakları ve bu suç ortaklarının iktidarla ilişkisi asla konuşulmayan bir detay olarak kaldı. İstismarın üzerinin kapatıldığı, kadın katillerinin aklandığı, tarikatların cemaatlerin beslendiği, kolluğun korucunun çavuşun korunduğu bu ülkede hiçbir çocuk güvende değil" ifadeleri kullanıldı.

MARDİN
Mardin Emek ve Demokrasi Platformu, yürüyüş düzenledi. İnşaat Mühendisleri Odası Mardin şube binası önünde toplanan kitle "Öfkeliyiz, çocukları etkin koruyamayan yetkililer, Narin’in ölümünden sorumludur" pankartı önünde Karayolları Parkına doğru yürüyüş gerçekleştirdi. DEM Parti milletvekilleri Kamuran Tanhan ve Beritan Güneş Altın’ın da katıldığı yürüyüşte Narin’in fotoğrafları taşınarak, adalet talepli dövizler taşındı. Kitle yürüyüş sırasında "Narin için adalet istifa et hükümet", "Jin jiyan azadî" ve "Kuştina zarokan politîk e" sloganları atıldı. Vali Ozan Caddesini trafiğe kapatan çok sayıda kişi Karayolları Parkına kadar yürüdü.

Okunan basın metninde "Titizlikle inceleniyor dedikleri soruşturma bu mudur? İlgili kurumlar, Narin'in 19 gün boyunca bu küçücük köyde bulanamamasının açıklamasını yapmak zorunda! 19 gün boyunca tüm bulguların izlerin kaybolmasını mı bekledi?  Hızlıca yayın yasağı getirilerek kimler korunmak istendi? Çocukları ve kadınları korumayan Aile ve sosyal bakanlığı bu süreç içerisinde ne yaptı" soruları yöneltildi.

Açıklamada şunlar vurgulandı: "Narin ve tüm çocukların için yaşanabilir, eşit, özgür bir yaşam örene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Kürdistan’da yaymak istediğiniz özel savaş politikalarıyla sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bizler; Narin, Uğur, Ceylan ve Leyla gibi birçok çocuğun akıbetinin hesabını sormak için buradayız. Tacizi, tecavüzü, istismarı, kadın ve çocuk katliamlarını meşrulaştırmanıza müsaade etmeyeceğiz. Ahlaksızlığı yayarak toplumu yozlaştırmanıza müsaade etmeyeceğiz."

‘KÖYDE TECRİT VARDI’
Açıklamanın ardından söz alan DEM Parti Milletvekili Beritan Güneş Altın, bütün köyün Narin’in nasıl öldürüldüğünden haberi olduğunu ancak sessiz kaldıklarını söyledi. "O köyde tecrit gerçekliği vardı" diyen Güneş, "Tecrit Narin’in katillerinin gizlenmesidir. Bu nedenle bizler öncelikle Narin’in katillerini, onu öldürüp gizleyen kirli ittifakı ve tecridi ortadan kaldıracağız" dedi.

Açıklamanın ardından kitle sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde oturma eylemi gerçekleştirdi.

İZMİR
İzmir Kadın Platformu öncülüğünde yüzlerce kadın Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelerek, ÖSYM binası önüne kadar yürüdü. "Çocuk Cinayetleri Politiktir. Narin Güran Failleri korumayın aklamayın" pankartı açan kadınlar "Katil Hizbullah işbirlikçi AKP", "AKP elini çocuklardan çek", "Katilleri değil çocukları koru", "Kutsal aileniz batsın çocuklar yaşasın" "Narin için adalet herkes için adalet" ve "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Jin jiyan azadi" sloganları attı.

Basın metnini okuyan Emine Akbaba, "AKP iktidarı süresince istismarı af eden yasa tartışmalarının yaşandığını belirten Emine "Küçüğün rızası var diyen erkek yargısı, bir kereden bir şey olmaz diyen bakanı, baba kızına şehvet duyabilir diyen Diyaneti ile karşımızda çürümüş bir sistem var. Failler işte bu çürümüşlükten, cezasızlıktan güç alıyor. Bu ülkede çocuklar tarikat ve cemaat yurtlarında istismara uğruyor.  Denetimsiz tarikat yurtlarında can veriyor. Sokakta oynarken panzer altında hayatını kaybediyor. Kolluk güçleri tarafından vuruluyor. Sokak hayvanlarını öldürme yasasını çocukların güvenliğini bahane ederek meşrulaştırmaya çalışanlar Narin’e ne olduğunu gizliyor, faillerini aklamaya çalışıyor" vurgusu yaptı.

AYDIN
Aydın Kadın Dayanışma Platformu da Narin Güran için Aydın Kent Meydanında bir araya geldi. "Çocuklar için güzel bir dünya Narin için adalet" pankartı taşınan eylemde Eğitim Sen Aydın Şube Sekreteri Alev Karakaya, "Narinin ölümünü iktidarın çocuk düşmanı politikalarından ayrı görmüyoruz. İktidarı bu politikalarının katillere güç verdiğini biliyoruz. Narin’in cesedinin günler sonra evinin bu kadar yakınında bulunması da bu durumu doğrular niteliktedir. Çocuğu koruyan güvencelerin uygulanmadığı çocuk katillerinin cezasızlık ile korunduğu çocuğa karşı şiddeti önleyici politikaların alınmadığı çocuğa yönelik kazanımların ortadan kaldırıldığı bu çocuk düşmanı olan düzende tek bir çocuğu kaybetmek istemiyoruz" dedi.