3 Ekim 2024 Perşembe

'O saraylarda adalet olsaydı insanlar Adalet Nöbeti tutar mıydı'

880. haftalarında tüm zorluklara rağmen Adalet Nöbeti'ni sürdüren Doku ve Şenyaşar ailesine dikkat çeken Cumartesi Anneleri, ailelerle dayanışma ve mücadele çağrısı yaptı. 

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetinin açığa çıkarılması ve faillerin yargılanması için adalet mücadelesini sürdüren Cumartesi Anneleri 880. hafta eylemlerinde tüm zorluklara karşı Adalet Nöbetlerine devam eden Gülistan Doku ve Şenyaşar Ailesi için çağrı yaptı. 

Covid-19 salgını nedeniyle bu hafta da online açıklama yapan kayıp yakınları; adalet, hak ve özgürlükler adına Adalet Nöbetleri'nin önemine dikkat çekti. 

'DOKU VE ŞENYAŞAR AİLESİ ADALET NÖBETİ TUTUYOR'
Cumartesi Anneleri 880. haftanın basın metnini gözaltında kaybedilen Ferhat Tepe'nin kardeşi Ayşe Tepe okudu. "Bedriye Doku'nun kızı Gülistan, üniversitede okumak için gittiği Dersim'de, 5 Ocak 2020'de, üvey babası polis olan eski erkek arkadaşıyla tartıştıktan sonra kayboldu. Kendisinden 2 yıldır haber alınamıyor. Bedriye Doku kızından bir haber alma umuduyla  1 Ocak 2022 tarihinden beri adliye önündeki nöbetini sürdürüyor. Eşi ve 2 oğlu, AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınları tarafından  öldürülen  Emine Şenyaşar ise 9 Mart 2021 tarihinden beri, 335 gündür Urfa Adliyesi önünde adalet arıyor. Emine Şenyaşar 335 günlük nöbeti boyunca tam 13 kez ifadeye çağrıldı. Peki Emine Şenyaşar'ı 13 kez ifadeye çağıran adalet sistemi, onun bekleyişine sebep olan cinayetler hakkında ne yaptı? Hiçbir şey! Soruşturmaya bakan savcılar 8 kez değiştirildi ama ortada tek bir dava yok" dedi.

'ÇIĞLIĞIMIZ DUYULSUN'
Demokratik bir hukuk devletinde, ülkede bir kişi kayıpsa, bir kişi öldürülmüşse adalet sisteminin etkin bir soruşturma yapması gerektiğini söyleyen Tepe, "Failler saptanır, adil bir yargılama yapılır ve sorumlular  hakkında gerekli yaptırımlar uygulanır. Biz ise çocuklarımızı kendimiz arıyoruz. Katledilen evlatlarımız, eşimiz için sessiz çığlıklarımızla "adalet nöbetleri" tutuyoruz. Çığlığımız duyulsun, işlemeyen mekanizmalar çalışsın, adalet gelsin diye mücadele ediyoruz" diye konuştu. 

'KAYIPLARIMIZDAN VE GALATASARAY'DAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
880. haftalarında yargıya güvenin temelden sarsıldığı, insan hakları ve adalet krizinin derinleştiği bu dönemde, Emine Şenyaşar ve Bedriye Doku şahsında adil ve demokratik bir düzen için toplumsal sorunlara dair söz söyleyerek, eylemde bulunan herkesi selamladıklarını belirten Tepe, şöyle devam etti: "Ve bir kez daha hatırlatıyoruz: Etkin ve verimli işleyen bir adalet sistemi herkesin hakkıdır. Haksızlığa uğrayan herkes uğradığı haksızlığın giderilmesini isteme hakkına sahiptir. Hukuk ve yargı devleti yönetenlerden çok toplumun meselesidir. Yurttaşlar olarak bizim meselemizdir. Biz hukukun üstünlüğü için, adaletin haklıdan yana olması için üzerimize düşeni yapmakta kararlıyız. Kaç yıl geçerse geçsin tüm kayıplarımız için, herkes için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 181 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekanımız Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz."