30 Eylül 2024 Pazartesi

ODTÜ öğrencileri: Mansur elini ODTÜ'den çek

ODTÜ arazisinden geçen rant yolu projesine tepki gösteren ODTÜ öğrencileri, mezunları ve çok sayıda kişi, Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak yol projesinde herhangi bir kamu yararı olmadığına dikkat çekti ve mücadeleye devam sözü verdi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri, mezunları ve Eğitim Sen ODTÜ Temsilciliği, ODTÜ arazisinden geçen "rant yolu" projesine tepki göstermek için Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) önünde toplandı. "ODTÜ, rant yoluna hayır diyor" pankartı açılan eylemde, "Ranta değil halka bütçe", "Mansur elini ODTÜ'den çek", "Ranta karşı bir aradayız" dövizleri taşındı. 

Ortak basın açıklamasını ODTÜ öğrencisi Barış Aslan okudu. Aslan, projenin Melih Gökçek döneminde başladığını hatırlatarak, Mansur Yavaş döneminde ihale süreci ile yeniden gündeme geldiğini söyledi. Mansur Yavaş yönetiminin bütün itirazlara rağmen ihaleyi gerçekleştirdiğini ve ihaleyi alan firmanın çalışmaları başlattığını kaydeden Aslan, 11 kilometre olarak planlanan yolun 4,5 kilometrelik bölümünün ODTÜ arazisinden geçtiğini, kalan kısmının ise tarım arazileri ve Gölbaşı Özel Çevre Koruma bölgesini tehdit ettiğini dile getirdi.

ABB'nin "ODTÜ arazisi proje kapsamında yer almıyor" iddialarını hatırlatan Aslan, belediyenin iddialarının aksine temmuz ayından itibaren ODTÜ'de iş makinelerinin çalıştırıldığını vurguladı. Aslan, ODTÜ arazisini de içine alan bölgede hala yol yapım çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek, rant yolu projesinde herhangi bir kamu yararı bulunmadığını dile getirdi.

Ankara'nın son ekolojik yeşil alanı için tüm Ankara halkıyla birlikte mücadele ettiklerini kaydeden Aslan, şöyle devam etti: "Yol yapımı ve ihale süreci başlamadan Hazine, Çevre Bakanlığı ve Özelleştirme İdaresi'nin yol çevresindeki bazı taşınmazları satışa çıkarması bile bu yolun bir rant projesi olduğunu göstermektedir. Makro ulaşım planını yapabilecek ve uygulayabilecek yetkinlikte uzmanlar var iken yapılmıyor olması ne yazık ki bilinçli bir tercihtir ve hem ihale süreçleri hem de planlama süreçleriyle bu yolun tam bir rant dağıtım aracına dönüştürüldüğünün açık göstergesidir."

"Geleceğimizi ranta kurban etmeyeceğiz" ifadelerini kulllanan Aslan, belediye yönetimine halkın taleplerine kulak verme çağrısı yaptı.

Eylem boyunca, "Ranta, talana geçit yok", "Ranta karşı biraradayız", "Ne sermaye ne rektör; ODTÜ bizimdir" sloganları atıldı.