6 Ekim 2024 Pazar

'Öğretmenler Günü'nde en önemli talebimiz yok edilen itibarımız'

Eğitim-Sen Eskişehir Şubesi, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla düzenlediği etkinlikte "En önemli talebimiz itibarımızdır" dedi.

Eğitim-Sen Eskişehir Şubesi, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nü düzenlediği kokteyl ile kutladı. Çok sayıda eğitim emekçisinin katıldığı etkinlikte emekli olan öğretmenlere de plaket takdim edildi. Kokteylde konuşan Şube Başkanı Faik Alkan, "5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nde en önemli talebimiz itibarımızdır" dedi.

Öğretmenler Günü'nü, cuntanın "bahşettiği" günde (24 Kasım) değil, dünyanın tüm öğretmenleri ile aynı günde kutladıklarını vurgulayan eğitim emekçileri, Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerden oluşan grubun seslendirdiği şarkılara eşlik edip türkülerle halay çekti.

Evrensel'de yer alan habere göre; etkinlikte konuşan Şube Başkanı Faik Alkan, "Bugün, dünyanın dört bir yanında, gelecek nesillerin emanet edildiği öğretmenlere duyulan saygının en güzel örneklerine tanıklık ediyoruz. 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü, Türkiye'den sadece Eğitim-Sen'in üyesi olduğu Eğitim Enternasyonaline üye yüzden fazla ülkede eş zamanlı olarak kutlanıyor" dedi.

'SORUNLAR İKTİDARIN BASKILARI NEDENİYLE ARTTI'
Eğitim Enternasyonilinde Türkiye'yi temsil etmenin kriterinin "iktidarların arka bahçesi olmamak" olduğunu kaydeden Alkan, günümüzde birçok ülkede eğitim ve öğretmen sorunlarının siyasal iktidarların baskıları nedeniyle arttığını dile getirdi. Alkan, eğitimin özelleştirilmesi, iş güvencesinin kaldırılması ve eğitime ayrılan bütçenin kısılmasının öğretmenlerin itibarının kalmamasına neden olduğunu söyledi.

Son 20 yılda yaşananların, kamusal, bilimsel ve laik eğitim mücadelesinin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyleyen Alkan, kendilerini baskılarla, sürgünlerle ve KHK'lerle yıldırmaya çalışan iktidara rıza göstermediklerinin altını çizdi.

'NOBRANLIĞA KARŞI DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
3600 ek göstergeden, 30 dakika ders süresine kadar birçok talepleri olduğunu dile getiren Alkan, öğretmenlerin en önemli sorununun ise yok edilen itibarları olduğunu belirtti.

Uygulanan eğitim politikalarının öğretmenleri hedef haline getirdiğini ifade eden Alkan, "Siyasal iktidar ve yandaş basın tarafından topluma hedef gösterilmekteyiz. Kamuda ve özel sektörde çalışan milyonlarca öğretmen emek sömürüsüne tabi tutulmaktadır. Son TİS de gördük, sorunların kaynağı çözümün adresi olamaz. Ne Eğitim Bir-Sen ne de Türk Eğitim-Sen adres değildir. Adres Eğitim Sen'dir. Çözüm öğretmenlerin kendi ellerindedir. En son bir kaymakamın tavırlarında gördüğümüz siyasal iktidarın vücut bulan nobranlığına karşı direnmeye devam edeceğiz. Evet belki sayımız azalacak, korkuya teslim olanlar olacak ama Eğitim-Sen'in mücadeleci ruhunu kıramayacaklar" diye konuştu.