21 Eylül 2024 Cumartesi

On binler Lozan Anlaşmasını protesto etti

İsviçre'de Lozan görüşmelerinin yapıldığı Beau-Rivage Palace önünde bir araya gelen on binlerce kişi "Lozan Anlaşmasını kabul etmiyoruz" şiarıyla yürüdü. Lozan Anlaşması nedeniyle yüzyıldır Kürtlerin direndiği belirtilen yürüyüşte, "Artık birlik olmanın zamanı geldi. Buradayız, varız" vurgusu yapıldı.

Emperyalist güçler ve gerici bölge devletlerinin yüz yıl önce Kürdistan topraklarını dört parçaya bölen, Kürt halkının varlığını, tarihini, dilini, kültürünü ve geleneklerini yok sayan Lozan Anlaşması, 100. yılında İsviçre'nin Lozan kentine yürüyüşle protesto edildi .

Lozan görüşmelerinin yapıldığı Beau-Rivage Palace binasının önünde Kürdistan haritasının yer aldığı pankartla, Rumine Sarayının önüne yürüyüş gerçekleştirildi. On binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları taşındı.

KOÇ: BU ANLAŞMAYI KABUL ETMİYORUZ
Yürüyüş sonrası Rumine Sarayı önünde miting düzenlendi. Söz alan Lozan Komitesi üyesi Yüksel Koç, Kürtlerin 100 yıldır Türk, Arap ve Fars sömürüsü altında olduklarını hatırlattı ve devam etti: "Yüzyıl sonra biz dört parça Kürdistan'dan Kürtler olarak 'buradayız, varız' diyoruz. Yüzyıldır ülkemize yönelik kirli politikaları bu anlaşma yüzünden gerçekleştirdiler. Halepçe'den Kürdistan'ın batısına kadar şehirlerimizi bombaladılar. Kürtler yüzyıldır binlerce katliam gördü. Artık bir olmanın zamanı geldi. Bizler bu anlaşmayı kabul etmiyoruz."

MURAD: PARÇALANMIŞ SİYASETE KARŞI 100 YIL SONRA BURADAYIZ
KNK Eşbaşkanı Zeynep Murad, "Kürtler eski Kürtler değil. Biz Kürtler bir siyaset yürütüyoruz, diplomasi yürütüyoruz, Kürt kimliği için direniyoruz, kadın özgürlüğünü geliştiriyoruz. Meydanlardayız ve bugün paradigmamızı dünya tanıyor. 'Jin, jiyan, azadî' sloganımız dünyadaki tüm kadınlar için ortak slogan haline geldi. Parçalanmış siyaset ve adaletsiz siyaseti kabul etmememiz gerekiyor. Bu parçalanmış siyasete karşı 100 yıl sonra buradayız."

BORİOLİ: KÜRDİSTAN'IN YENİDEN KÜRDİSTAN OLMASI GEREK
İsviçreli parlamenter ve aynı zamanda İsviçre Abdullah Öcalan'a Özgürlük Komitesi üyesi Dr. Beppe Savary-Borioli de bir konuşma gerçekleştirdi. Kürdistan'ın Lozan şehrinde bölünmesine neden olan anlaşmanın imzalanmasından ötürü utanç duyduğunu ifade eden Borioli, "Türkiye, Suriye ve İran'ın Kürdistan'ı neden bırakmak istemedikleri çok ortada. Kürdistan'ın yeniden Kürdistan olması gerekiyor. PKK'nin terör örgütleri listesine alınmasını kabul etmiyoruz. DAİŞ'i PKK bitirdi. Biz hala onları 'teşekkür' olarak 'terör' listesinde tutuyoruz. Abdullah Öcalan'ı onların eline verenler de Avrupa'dır. Bu insanlığa karşı yapılmış bir suçtur. Yıllardır onun hayatı hakkında bir bilgi alamıyoruz. Mandela'nın özgürlüğü Afrika'nın özgürlüğüne neden olduysa Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü de Ortadoğu'ya özgürlük getirecektir. Bu saatten sonra Kürdistan'ın birliği hepimiz için en önemlidir. Kürtler buradan tek sesle haykırıyor. Bu da 'büyük Kürdistan'dır" dedi.

ABDULLAH: YÜZYILDIR KÜRT HALKI BU ANLAŞMA YÜZÜNDEN DİRENİYOR
Sahneye çıkan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Asya Abdullah, "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla kitleyi selamladı. Asya Abdullah konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Lozan Anlaşmasını reddediyoruz. Yüzyıldır Kürt halkı bu anlaşma yüzünden direniyor ve büyük bedeller ödedi. Bugün yüzyılın direnişi bu alanda imzalandı ve biz yine bu alandayız. Biz varız ve direnişimize son noktasına kadar devam edeceğiz. Kürt ittifakı ve Kürt kadınların birliği oldukça direnişimiz büyüyecektir. Önder Apo'nun İmralı'daki direnişi de bu Lozan Anlaşmasına karşıdır. Yaşasın Kürdistan'ın birliği, yaşasın kadınların direnişi."

Konuşmaların ardından miting şarkı ve halaylarla devam etti.