22 Eylül 2024 Pazar

Onbinler Köln'de haykırdı: Aleviler kazanacak

Köln'de bir araya gelen onbinler, "Devletin Alevisi" olmayacaklarını haykırdı. Alevi örgütlerinin çağrısıyla düzenlenen mitingde, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı projesine katılanların yolun nazarında "düşkün" olacağı vurgulandı.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulduğu duyurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'na ve Meclis'te görüşülen torba yasaya karşı Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'nun (AABK) Almanya Köln'de düzenlediği mitingde onbinler "devletin Alevisi" olmayacaklarını haykırdı. Mitingde bir araya gelen Alevi kurumları, inanç önderleri ve çok sayıda kişi, "Alevilik torbaya sığmaz, eşit yurttaşlık istiyoruz" dedi.

Alevi piri ve anaların çerağlar uyandırdığı mitingde sık sık, "Aleviler vardır, Alevilik haktır", "Faşizme karşı omuz omuza", "Alevilik torbaya sığmaz" sloganları atıldı.

MAT: KAZANAN TARAF OLACAĞIZ
Mitingde konuşan Avrupa Alevi Birlikleri Eşit Başkanı Hüseyin Mat, Türkiye'de farklı inançlar ve halklar üzerinde devlet zulmünün ve inkarının devam ettiğine işaret ederek, "Onların zulmü devam ettikçe bizler alanlarda olmaya devam edeceğiz. Avrupa devletleri bizlere lutüf olarak vermedi, bizler örgütlenerek anayasal çerçevede haklarımızı aldık. Türkiye'de ise halen Aleviler, Kürtler, sosyalistler, çocuklar, kadınlar zulüm altında. Bunun adı faşizmdir. Hangi hakları elde ettiysek bu devlet bize saldırdı, kazanımlarımızı itibarsızlaştırmak için ellerinden geleni yaptılar. Ama biz hepsini boşa çıkarttık. Aleviler artık örgütlü, dostunu düşmanını iyi biliyor. Biz sonunda kazanan taraf olacağız" dedi.

'CEMEVLERİ ALEVİLER İÇİN HAKTIR, İBADETTİR'
İktidarın gezdiği cemevlerinden aldığı talepler doğrultusunda Alevilerin sorunlarını çözdüğünü dair tavrına tepki gösteren Mat, "1800 cemevini gezerek Alevilerin 8740 talebinin olduğunu ve 5600 talebe karşılık vererek çözdüklerini söylüyorlar. Alevilerin tek bir talebi var; oda eşit yurttaşlık talebidir. Bunların niyeti Alevilerin sorunlarını çözmek değildir. Bizler taleplerimizi çok açık ve net şekilde dile getirdik. Erdoğan gittiği yerlerde halen Aleviliği tarif etmeye çalışıyor. Torba yasa ile Alevilerin sorunlarını çözeceklermiş. Siz sorunu çözmek değil büyütmek istiyoruz. Cami, sinagog, havra ne kadar haksa cemevleri de Aleviler için o kadar haktır ve ibadettir. Torba yasası ile yeni bir operasyona girdiler. Artık Alevileri engelleyemezsiniz, durdurmazsınız" ifadelerini kullandı.

AKP iktidarının Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı projesine katılanların yolun nazarında "düşkün" olacağına dikkat çeken Mat, Alevilerin teslim olmayacağını söyledi. Mat, şöyle devam etti: "Bu projeye kim dahil olursa bizim nazarımızda düşkündür. Kapımızın önünden dahi geçemezler. İnsanlar biat etmediler, bedel ödediler ve inancı uğruna serlerinden vazgeçtiler. Erdoğan'a biat edip teslim olanlar bizden uzak olsunlar. Cumhuriyetin birinci yüzyılında başımıza gelmeyenler kalmadı. Bizler mücadeleye devam edeceğiz. Teslim olmayacağız. Daha zor günlerle karşı karşıya kalacağız. Bu seçimde gerici faşist güruhu hep birlikte baş aşağı edeceğiz."

Miting, çekilen halaylar ile son buldu.