21 Eylül 2024 Cumartesi

Özak Tekstil direnişçisi Dizgin kölelik koşullarını anlattı

8 gündür direnişte olan BİRTEK-SEN üyesi Özak Tekstil işçilerinden Merve Dizgin, milletvekili Karaca aracılığıyla maruz kaldığı hak gasplarını aktardı. Resmi tatil ve dini günlerde çalışmaya, 7-8 saatlik mesailere zorlandıklarını söyleyen Dizgin,hasta olduğu için pazar günü işe gitmediğini ve bu yüzden işten atıldığını belirtti. Dizgin, dava açtığını ancak dosyanın Antep-Urfa arası gidip geldiğini ekledi.  

Özak Tekstil işçileri 8 gündür gasp edilmek istenen hakları, maruz kaldıkları hak ihlallerine karşı direniyor. Özellikle kadın işçiler şyerinde aşağılanan, psikolojik şiddete, mobbinge ve tacize uğradığını kaydediyor. Yıllarca Öz İplik-İş'e üye olan işçiler sarı sendikaların kendilerini değil patronu temsil ettiğini kaydederek istifa etmiş, 450 işçi BİRTEK-SEN'e üye olmuştu.

'7-8 SAATLİK MESAİLERE ZORLANIYOR, 2 SAAT UYUYUP İŞ BAŞI YAPIYORDUK'
EMEP Milletvekili Sevda Karaca, işten atılan ve direnişe geçen işçilerden Merve Dizgin'in mektubunu sosyal medya hesabından paylaştı. Dizgin'in mektubunda şu ifadeler yer aldı: "24 yaşındayım. 18 yaşında liseden mezun olur olmaz Özak Tekstil'de çalışmaya başladım. Beş yıla yakın çalıştım. Ve kısaca çalışma sürecini anlatayım; haftanın altı günü aralıksız her gün çalışıp mesailere aralıksız kaldım. Resmi tatiller ve dini günler de bunlara dahil. Hiçbir sağlık  sorunum yokken yoğun çalışma ve aralıksız mesailer sonucu bel fıtığı, varis oluşmaya başladı. Lakin tüm bunlara rağmen çalışma hayatına devam ettim. Rahatsızlığımı dile getirmeme rağmen zorunlu mesailere kalmaya devam ettim. Bu arada mesai demişken 2-3 saatlik uzama değil, 7-8 saatlik mesailere hatta yeri gelince ki çoğu kez sabahlara kalıp sonra eve gönderilip, 2-3 saatlik dinlenme sonucu tekrar işe gelip yine yeni güne başlar gibi aynı adet ve performans istenildi.

'PAZAR GÜNÜ İŞE GİTMEDİĞİM İÇİN İŞTEN ATILDIM'
"Üstelik tüm bunların yanında sözlü, psikolojik şiddet, hakaret her zaman devam etti. Sonra ise beş yıla yakın emeğin sonucunda bir pazar günü işe gelmemiz istendi. Rahatsızlığımdan dolayı gidemedim ve pazartesi günü fabrika müdürü Hamit Akbalık tarafından hiçbir suçum yokken kod 50 ile işten çıkarıldım. Hukuk mücadelesi başlatıp dava açtım. Nisan 2021 yılından beri ama hala çözüm bulmuş değil. Dosyam sürekli Gaziantep-Şanlıurfa arası gidip geliyor. Beş yıllık emeğim çöpe atılıp, gözardı edildi. Bundan dolayı bu kişilerden şikayetçi ve davacıyım adaletin yerini bulacağı günü bekliyorum."