21 Eylül 2024 Cumartesi

Paris ve Basel'de kayıp yakınlarıyla dayanışma eylemleri

Cumartesi Anneleriyle dayanışma sınırları aşıyor. Fransa'nın Paris ve İsviçre'nin Basel kentlerinde yapılan açıklamalarda kayıp yakınlarının mücadelesi hatırlatıldı, dayanışmanın sürmesi çağrısı yapıldı.

Fransa ve İsviçre'de Cumartesi Anneleriyle dayanışma eylemi düzenlendi.

FRANSA
Fransa'nın başkenti Paris'te les Halles Châtelet meydaninda bir araya gelen çok sayıda kişi, "Anaların öfkesi katilleri boğacaktır, anaların direnişi onurumuzdur" mesajını verdi.

Fransa DGB cagrisi ile düzenlenen eylemde, ADGB'nin Cumartesi Anneleriyle dayanışmaya çağıran açıklamasıyla  Cumartesi Annelerinin 967. hafta açıklaması okundu. Kaybedilenlerin fotoğraflarının, DGB, AVEG-KON, SKB gibi kurumların bayraklarının taşındığı eylemde sloganlarla Cumartesi Annelerine donuk saldırılar protesto edildi.

Eylemde ayrıca sömürgeci faşist Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal saldırıları lanetlendi.

İSVİÇRE
İsviçre'nin Basel kentinde Claraplatz'da yapılan eylemde, "Faşist Türk devleti gözaltına aldığı insanları kaybetti, kayıplarını arayanlara, akıbetini soranlara karşı terör uygulayan saray faşizmi hiçbir yasa ve hukuk tanımadan Cumartesi Annelerine/insanlarına işkenceli gözaltı, terör uygulayarak yıldırmak istiyor. Basel'den yapılan açıklamalarla Cumartesi Annelerinin/insanlarının yanında olduğumuzu bir kez daha haykırıyoruz" denildi.

1992 yılında kaybedilen ve 28 yıldır akıbeti bilinmeyen Hasan Gülünay'ın kızı Deniz Gülünay tarafından, Cumartesi Annelerinin 967. haftaya ilişkin mesajı okundu. İsviçre Federal Parlamento Milletvekilleri Mustafa Atıcı ile Sibel Arslan da Cumartesi Anneleriyle dayanışma eylemine katılarak, kayıp yakınlarıyla dayanışma mesajı verdiler.

Mustafa Atıcı, kayıp yakınları ve ailelerinin 90'lı yıllardan bu yana adalet taleplerini dile getirdiklerini belirtti ve "Devletin kaybolan insanların yakınlarına karşı işkenceli gözaltı, şiddet ve saldırılarını en güçlü şekilde kınıyoruz" dedi.

Sibel Arslan ise Türkiye'de kayıp yakınlarının adalet taleplerinin bir an önce karşılanması için uluslararası dayanışma çağrısında bulundu.

AVEG-KON  adına Suruç gazisi Güneş Erzurumluoğlu tarafından Almanca basın metni okundu. Daha sonra Avrupa Demokratik Güç Birliğinin (ADGB) Cumartesi Annelerinin 967 haftadır devam eden eylemine ilişkin dayanışma mesajının okunmasıyla oturma eylemi sonlandırıldı.