20 Eylül 2024 Cuma

Penahi şimdilik hayatta ancak hala idam tehdidi altında

Her an idam edilme riskiyle karşı karşıya bulunan Ramin Hüseyin Penahi?nin avukatı Hüseyin Ehmedi Niyaz, kamuoyunda büyük bir hassasiyetin oluştuğunu ancak infaz riskinin devam ettiğini açıkladı.
İran insan hakları ihlalleri alanında çalışma yürüten Kürdistan İnsan Hakları Ağı (KHRN), idam riski altındaki Kürt aktivist Ramin Hüseyin Penahi’nin avukatı Hüseyin Ehmedi Niyaz’dan aldıkları son bilgileri paylaştı. Penahi’nin avukatı Niyaz, müvekkilinin hala infaz riski altında olduğunu ve sağlığının giderek bozulduğunu söyledi. 
 
Avukatı ayrıca Pazar günü Senendic (Sine) Merkez Hapishanesi’nde tutulan müvekkili Penahi’yi ziyaret edebileceğini aktardı. 
 
Penahi’nin gözaltındayken maruz kaldığı işkence sonucu sol böbreğindeki enfeksiyon nedeniyle endişeli olduğunu aktaran avukatı, “Ben ve Ramin huzurunda, hapishane doktoru tedavi süreciyle ilgili bir rapor sunmuştu; ancak sonuç alınamadı” dedi. 
 
Senendic Ceza Yasası'na göre; resmi bir mektupla, Ramin'i özel bir hastaneye yatırılması ya da uzman bir doktorun cezaevine gönderilmesi konusunda talepte bulunduğunu ifade eden avukatı, buna da olumlu bir yanıt alamadıklarını kaydetti. 
 
Müvekkili Ramin Penahi’nin her an idam edilme riski altında olduğunu yineleyen avukat Niyaz, konuya dair kamuoyunda büyük bir hassasiyetin oluştuğunu; ancak eyaletteki kimi nüfuzlu kişilerin gizli teşebbüsleri nedeniyle idam riskinin bulunduğunu kaydetti. 
 
Avukat, müvekkiliyle yapmak istediği ziyaret haklarından da yoksun bırakıldığını ifade etti.