20 Eylül 2024 Cuma

Piroğlu'nun avukatı: Tıbbi raporları şaibelidir

Piroğlu'nun sağlık durumunun oldukça kötüye gittiğini ve 47 kiloya düştüğünü belirten Piroğlu'nun avukatı Nikola Kovačević, yetkililerin Piroğlu'nun gerçekten iyi olmasıyla ilgilenmediğini kaydetti. Kovačević, Piroğlu için düzenlenen doktor bulgularının gerçekçi olmadığını ekledi. Kovačević, şunları belirtti: "Fakat biz onun yasal temsilcileri olarak bu tıbbi muayenelere de katılmıyoruz ve Piroğlu'na tercüman sağlanmıyor. Bu sabahki rapordan sonra kendisi hakkında ortaya çıkan bulguların güvenilirliğine tam olarak inanmıyorum." 

Sırbistan-Türkiye arası kirli pazarlıklar nedeniyle enternasyonalist devrimci Ecevit Piroğlu, üç yıldır Sırbistan'da rehin tutuluyor. Maruz kaldığı hak gasplarına karşı 108 gündür açlık grevi direnişinde olan ve 47 kiloya düşen Piroğlu, avukatlarına ve yasal temsilcilerine ön bilgi verilmeden dün sağlık kontrolüne götürüldü ve öğlen saatlerinde hastaneye yatırıldı.

Piroğlu polislerin kendisini kontrole diye götürdüğünü hiçbir bilgi ve detay vermeden, avukatına ve yasal temsilcilerine bilgi vermek istemesine rağmen engellendiğini, tercüman sağlanmadan nerede olduğunu bilmediği bir hastaneye kaçırırcasına götürüldüğünü ve bir odaya yatırıldığını ifade etti. Piroğlu kendisine zorla bir müdahale girişimi olabileceği kaygısı taşıdığını, kendisinin bunu ret ettiğini sözlerine ekledi.

'YETKİLİLER ONUN İYİ OLUP OLMADIĞIYLA İLGİLENMİYOR'
Sırbistan'da yayın yapan Radio Slobodna Evropa (RSE)'ya konuşan Ecevit Piroğlu'nun avukatı Nikola Kovačević salı sabahı Piroğlu'nun hastaneye gitmeyi reddettiğini belirten bir sahte sağlık raporu düzenlendiğini belirtti. Kovačević, "Bu yalandır, Piroğlu'nun kesin olarak böyle bir şey yapmadığını biliyoruz, Çünkü hastaneye kaldırılmayı istiyor ve bir sağlık kurumunda gözetim altında açlık grevine devam etmeyi istiyor. Bu rapor sahte bir girişim, bence bu çok basit bir şeyi gösteriyor; yetkililer onun iyi olup olmadığıyla gerçekten ilgilenmiyor" dedi. 

Ecevit Piroğlu'nun hukuk grubu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne mektup göndererek onun hastanede kontrol altında tutulması gerektiğini vurguladı. Kovačević, "Muhtemelen devlet bunu görünce onu hastaneye götürmeye karar verdi" ifadelerini kullandı.

'TIBBİ MUAYENELERE DE KATILMIYORUZ'
Piroğlu'nun sağlık durumunun son derece kötü olduğunu ve 47 kiloya düştüğünü belirten Kovačević, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Piroğlu'nun "tıbbi nedenler olduğu sürece" hastanede tutulmasına karar vermesini umduğunu kaydetti. Çünkü tutulduğu geri gönderme merkezinde tıbbi muayene için bir alan yok, acil müdahale sırasında kullanılan hiçbir cihaz, ekipman ve uzman yok. "Hareket etmekte güçlük çektiği açlık grevinin bu aşamasında sağlık personeli tarafından 24 saat gözetim altında tutulmasını istiyoruz" diyen Kovačević, Piroğlu için düzenlenen doktor bulgularının gerçekçi olmadığını ekledi. Kovačević, şunları belirtti: "Fakat biz onun yasal temsilcileri olarak bu tıbbi muayenelere de katılmıyoruz ve Piroğlu'na tercüman sağlanmıyor. Bu sabahki rapordan sonra kendisi hakkında ortaya çıkan bulguların güvenilirliğine tam olarak inanmıyorum."