30 Eylül 2024 Pazartesi

Polis Ulaş Alankuş'un cenazesini kaçırdı

Ağrı'da çıkan çatışmada yaşamını yitiren MLKP ve HBDH gerillası Ulaş Alankuş'un cenazesini Gazi Mahallesi'ne getirildikten sonra polis kaçırdı. Polis İstanbul Valisi'nin izin verdiğini söyleyen avukatlara önce valilik kararını tanımadığını söyledi, daha sonra İstanbul Valiliği'nin yasaklama kararı olduğunu iddia etti. Fakat herhangi bir karar tebliğ etmeden, cemevi ve mezarlıkta anma yapılmasına izin vermeyeceğini söyledi. Cemevinde toplanan kitlenin çıkışına izin verilmezken, aralarında ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü'nün de bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı. İsmetpaşa Caddesi üzerinde çok sayıda kişiyi abluka altına alan polis, Gazi Mezarlığı'na girişini de abluka altına alarak aile dışında kimseyi içeri almadı. Ulaş Alankuş aile tarafından Gazi Mezarlığı'nda defnedildi.

Ağrı'da çıkan çatışmada yaşamını yitiren MLKP ve HBDH gerillası Ulaş Alankuş'un cenazesi öğlen saatlerinde Gazi Mahallesi'ne getirildi. Aileyi cenaze aracından indiren polis cenazeyi kaçırdı. Cemevi, İsmetpaşa Caddesini ve Gazi Mezarlığı girişini ablukaya alan polis, Alankuş'un defni sırasında aile dışında kimseyi mezarlığa almadı.

Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu'nun (ÖTSP) çağrısıyla sabah saatlerinden itibaren Gazi Cemevi'nde toplanan kitle saat 14.00'da yapılacak tören için beklerken, Ulaş Alankuş'un cenazesi 12.00 sıralarında Gazi Mahallesi'ne getirildi. Aileyi cenaze aracından indiren polis, cemevine getireceklerini söylerken, cenazeyi kaçırdı. Polis cenaze aracının kapılarını kilitleyerek araçta bulunan ÖTSP temsilcisi ve şoförü rehin aldı.

POLİS AMİRİ: VALİNİN KARARINI TANIMIYORUM
Cemevinin sokağını saatlerce ablukaya alan polis kitlenin mezarlığa gidişine izin vermeyeceğini söyledi. Cemevi yöneticileri ile ailenin avukatları polisle yaptıkları görüşmede, avukatlar İstanbul Valiliği'nin izin verdiğini hatırlatırken, polis valinin kararını tanımadığını söyleyerek, cemevi ve mezarlıkta tören yapılmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Cemevinin bulunduğu sokağın başına barikat kuran polis kitlenin çıkmasına izin vermedi. Polis daha sonra İstanbul Valiliğinin yasaklama karara aldığını öne sürdü, fakat kararı tebliğ etmedi.

GAZİ CEMEVİNDE SLOGANLARLA PROTESTO
Uzun süre cemevi önünde bekleyen kitle "Ulaş Alankuş ölümsüzdür", "Yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganlarıyla polis barikatlarıyla önlerinin kesilmesine tepki gösterdi.

Aralarında ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, HDP İzmir İl Eşbaşkanı Çınar Altan'ın bulunduğu kitleye saldıran polis 10 kişiyi gözaltına aldı. Ters kelepçe takarak işkenceli gözaltı saldırısına tepki gösteren sosyalistler, "Emekçi Gazi halkı. Biz burada cenazemizi defnetmek istedik. Veda hakkı bile tanımayan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Cenazemizi kaçırdılar" sözleriyle halka seslendi. Halk alkışlarla sosyalistlere destek verdi.

Polis İsmetpaşa Caddesi üzerinde bekleyen ESP'li Kerem Bükre'ye de saldırarak gözaltına aldı. Bükre, "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganıyla gözaltı saldırısına direndi.

POLİS MEZARLIK GİRİŞİ VE CADDE ÜZERİNDE TOPLANANLARI ABLUKAYA ALDI
Mezarlık girişinde toplananları abluka altına alan polis, alana gözaltı aracı getirdi. İsmetpaşa Caddesi üzerinde toplananları da polis çembere aldı. Ayrıca Gazi Mezarlığı'na yakın noktada bulunan Gazi Karakolu girişinde de polis 15 kişiyi çembere aldı.

HDP Milletvekili Musa Piroğlu, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, SGDF Eşbaşkanı Okan Danacı ve HDP'liler ise defin işlemi tamamlanana kadar mezarlık girişinde bekleyişlerini sürdürürken, basın emekçileri valilik yasak kararı bahanesiyle defin sırasında mezarlığa alınmadı. Ezilenlerin Hukuk Bürosu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ortada İstanbul Valiliği'nin yasaklama kararı olmadığına dikkat çekti.

CENAZE GAZİ MEZARLIĞINA DEFNEDİLDİ
MLKP ve HBDH gerillası Ulaş Alankuş'un naaşının cemevine girmesine izin vermeyerek kaçıran polis, mezarlık içinde portatif gasilhane kurdu, cenaze yıkama işlemini burada yaptırdı. Mezarlıktaki ablukayı arttıran polis, defin işlemi tamamlanana ve Alankuş'un ailesi dönene mezarlık girişinde bekleyen, HDP, ESP ve SGDF'lileri kalkanlarla abluka altında tuttu. Polis, mezarlık ziyaretine gelen ya da evlerine gitmek isteyen insanların da geçişini engelledi.

Ulaş Alankuş'un ailesinin katılımıyla gerçekleştirilen defin işlemi sırasında Alankuş'un naaşının üzerine kızıl bayrak serildi. Defin işleminin sona ermesinin ardından polis mezarlık girişi ve cadde üzerindeki ablukaları sona erdirdi. Abluka altında tutulan sosyalistler serbest bırakıldı.

 

CEMEVİ ÖNÜNDE İKİNCİ SALDIRI
Defin işleminin tamamlanmasının ardından Gazi Cemevi'nde gelen kitleyi polis içeri almadı. HDP Milletvekili Musa Piroğlu'nun da aralarında bulunduğu kitleyi trafik akışı sürerken kalkanlarla caddeye iten polise Piroğlu ve kitle tepki gösterdi. HDP'li Piroğlu yolu trafiğe kapatarak polis saldırısına tepki gösterirken, çok sayıda kişi buradaki polis saldırısında gözaltına alındı. Burada söz alan Piroğlu, "Yeter. Bırakmadınız cenazemizi toprağa gömemedik. Bırakmadınız cemevine girip taziyemizi iletelim. Yeter. Yolu kapatıyorum, sorumluluğu alıyorum" diyerek tepki gösterdi.

Gazi Cemevi'nde yapılacak taziyeye katılmak isteyen kitle uzun süre cemevi içinde ve İsmetpaşa caddesi üzerinde bekleyişini sürdürdü. Polis bir kez daha saldırdı. Saldırı sonrası çıkan tartışmada geri adım atmak zorunda kalan polis, barikatı açtı. O sırada birkaç gazeteci cemevine girdi. 

Polis saldırısı sırasında 15 kişi işkenceyle gözaltına alındı. 

POLİSTEN PROVOKASYON
Kurum temsilcilerinin içeri girmesi için polisle görüşme yapıldı. Ailenin içeride olduğunu ve kurum temsilcilerinin taziyelerini iletmesi gerektiği belirtilirken polis, "Askere, polise kurşun sıkmış terörist ne cenazesi" diyerek provokasyon yaratmaya çalıştı. Bunun üzerine kitle tepki gösterdi. 

CEMEVİNDE TAZİYE
Aile ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) Eşbaşkanı Okan Danacı'nın da katılımıyla cemevinde taziyeler kabul edildi. 

Cenaze törenine Suruç aileleri, tutsak ve şehit aileleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Devrimci Parti, Partizan, Mücadele Birliği, Alınteri, Partizan, Ulaş Alankuş'un ailesi ve yoldaşları katıldı.

Gazi Cemevi önü ve İsmetpaşa Caddesi üzerinde gözaltına alınarak Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube'ye götürülen 15 kişinin ifade işlemleri sonrası serbest bırakılması bekleniyor.