22 Eylül 2024 Pazar

Polonya'ya düşen füze sonrası NATO toplanıyor

Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunaun Przewodow köyüne düşen füze iki kişinin ölümüne sebep oldu. Füzenin kaynağı konusunda araştırmalar devam ederken, NATO bugün konuya ilişkin toplanma kararı aldı.

Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunda Przewodow köyünde, bir tahıl tesisine düşen füze sonucu iki kişi yaşamını yitirdi. Füzenin Rusya'nın Ukrayna'ya dönük füze saldırılarının yaşandığı bir saat aralığında düşmesi üzerine, Rusya'dan gelmiş olabileceği ihtimali tartışıldı. Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda da ilk açıklamasında bu ihtimale işaret etti ancak, füzenin kim tarafından atıldığına dair ellerinde somut bir kanıt olmadığını söyledi.

Öte yandan yapılan incelemeler sonrası açıklamalarda bulunan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, füzenin Rusya'dan gelmiş olma ihtimalinin düşük olduğunu kaydetti. Biden, ABD ve NATO'nun harekete geçmeden önce olayı bütün yanlarıyla inceleyeceklerini vurguladı. ABD yetkililerine göre ilk incelemeler, füzenin Rus güçlerine karşılık vermek amacıyla atılan bir Ukrayna füzesi olduğunu, teknik bir hata sonucu Polonya'ya düşmüş olabileceğini gösteriyor.

Polonya hükümeti, NATO'yu bu gündeme ilişkin toplantıya çağırdı. Duda, NATO'nun 4'üncü maddesini uygulamaya koyma talebinde bulunabileceklerini açıkladı.

NATO'nun 4'üncü maddesinde, "Taraflardan herhangi biri, taraflardan birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır" ifadeleri yer alıyor.

Rus hükümeti ise, Polonya'ya füze attığına ilişkin iddiaları reddetti. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, söz konusu iddiaların "tansiyonu yükseltmek için yapılmış bilinçli bir provokasyon" olduğunu söyledi.