23 Eylül 2024 Pazartesi

Radyoloji emekçileri: Radyasyon vitamin değildir

Radyolojide çalışan sağlık emekçilerinin vücudunda ağır tahribata neden olan radyasyonun azaltılması ve sağlıklarının asgari düzeyde bozulmasını önleme amaçlı her yıl yıllık izinlere ilaveten bir aylık sağlık izni hakkını gasp edecek yönetmeliğe karşı sağlık emekçileri eylem yaptı.

Radyoloji çalışanlarının ışın izinlerinin gasp edilmesine karşı Cerrahpaşa'da bulunan İstanbul Tıp Fakütesi Hastanesi Dahiliye Monoblok girişi önünde sağlık emekçileri yürüyüş yaptı basın açıklaması düzenledi.

"Radyasyon vitamin değildir. Şua izin hakkımız gasp edilemez. Radyoloji Yönetmeliği iptal edilsin" yazılı pankartının açıldığı eylemin metnini Zekiye Anhan okudu. 26 Nisan 2022 tarihinde yürürlüğe giren "sağlık hizmetlerinde iyonlaştırıcı radyasyon kaynakları ile çalışan personelin radyasyon doz limitleri ve çalışma esasları hakkındaki yönetmeliğin" radyolojide çalışan sağlık emekçilerinin tamamen aleyhine olan, çalışanların iş sağlığı ve iş güvenliğini tamamen ortadan kaldıran bir yönetmelik olduğunu söyleyen Anhan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 103. maddesine göre radyasyon çalışanlarının vücudunda ağır tahribata neden olan radyasyonun azaltılması ve sağlıklarının asgari düzeyde bozulmasını önleme amaçlı her yıllık izinlere ilaveten bir aylık sağlık izni verilmesi gerektiğini söyledi. 

'BİR TEKNİSYENE DÜŞEN HASTA SAYISI 10 BİN 563'
Türkiye'de bir röntgen teknisyenine düşen hasta sayısının 10 bin 563, İngiltere'de 3 bin 48, Hollanda'da 3 bin 330, Almanya'da 2 bin 711, Fransa'da 2 bin 857 kişi olduğuna dikkat çeken Anhan, "Türkiye'de radyasyon alanında çalışan personelin sağlık sorunları ile ilgili hiçbir araştırma yapılmadan 2009 da çalışma saatleri 5 saatten 7 saate çıkarılmıştı. Emekli olmak için kadınlarda 16 yıl erkeklerde 20 yıl çalışmak yeterli iken yapılan değişiklikle yaşa tabi tutuldu ve yıllarca çalıştıktan sonra emekli olabiliyoruz. Yine fiili hizmet süreleri yılda 90 gün iken 45 güne düşürüldü. Sahada ne olup bitiyor bilimsel hiçbir veri olmadan yapılan bu düzenleme radyoloji çalışanlarının kanser olmasına hayatlarını kaybetmesine sebep olacaktır. Ortamda radyasyon olduğunda güvenli doz diye bir şey yoktur. Radyasyonun geç etkileri ise seneler sonra ortaya çıkacak sağlık çalışanlarını hayattan koparacaktır. 30 kişiyle Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun bu alanı denetlemesi de mümkün değildir" dedi. 

'ÇALIŞMA KOŞULLARIMIZIN İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ'
Anhan, şöyle devam etti: "Covid-19 salgını sürecinde pek çok sağlık çalışanı hayatını kaybetti, yüz binlercesi bu hastalığa yakalandı, olağanüstü bir gayret göstererek hastalıkla mücadele etti. Yaşadığımız bu zorlu sürecin ardından biz sağlık emekçilerinin özlük, sosyal ve mali haklarının iyileştirilmesi gerekirken karşılaştığımız uygulamalar tüm haklarımızın ihlal edilmesinden öteye geçmedi. Bizler Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak radyolojide çalışan sağlık emekçileri için ölüm demek olan ve arkadaşlarımızın kanser olma riskini arttıran ve yaşam hakkını gasp etmeyi amaçlayan bu yönetmeliğin bir an önce iptal edilmesini istiyoruz. Yönetmeliğin iptali için sendikamızın açmış olduğu davanın sağlık emekçileri lehine sonuçlanması için, haklarımızın korunması ve çalışma koşullarımızın iyileştirilmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz."

Eylem, "Çalışırken ölmek istemiyoruz" sloganı ve alkışlarla sona erdi.