22 Eylül 2024 Pazar

Rojava'da Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez anıldı

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Hareketleri Ortak Eylem Platformu Kürt kadın hareketi öncülerinden Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in katledilişlerinin 10'ncu yıldönümüne ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

Rojava- Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo, Til Koçer, Dêrik, Til Birak, Amûdê, Til Hemîs, Çilaxa, Girkê Legê, Hesekê, Kobanê, Minbic ve Tabqa kentlerinde binlerce kişi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in katledişinin 10'ncu yılı dolayısıyla sokaklara çıktı.

QAMİŞLO
Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Hareketleri Ortak Eylem Platformu, Qamişlo'da Mihemed Şêxo Kültür Merkezi önünde Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in katledildiği Paris katliamı'nın 10'ncu yıldönümüne ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını Kuzey ve Doğu Suriye Genç Kadınlar Birliği sözcüsü Rim Dada ve Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi üyesi Jiyan Hiseyn okudu. 2013 yılında gerçekleşen katliamın MİT eliyle yapıldığını belirtilen açıklamada, "Sakine yoldaş, sadece Kürdistan kadınları için değil tüm dünya kadınları için direndi. Buna rağmen 10 yıldır Fransa devleti ve hükümeti bu katliamı aydınlatmadı, sorumlulardan hesap sormadı" dedi.

Faşist ve gerici devletlerin önceliğinin öncü kadınları hedef almak olduğunu kaydedilen açıklamada, "Erkek egemen sistem, özgür kadın mücadelesi veren her kadını kendisine karşı tehdit olarak görmektedir. Tarihte Roza Luxemburg'tan Clara Zetkin ve Gülnaz Ana'ya en son katledilen Evin Goyi'ye kadar bu böyle oldu" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın sonunda şu çağrı yapıldı; "Son olarak tüm özgürlük yanlısı toplumları, kadın örgütlerini ve insan hakları örgütlerini Kürt halkının ve kadınlarının haklı davasına sahip çıkmaya çağırıyoruz."

Açıklama "Şehid namirin" ve "Jin, jiyan azadi" sloganlarıyla sona erdi.

DÊRIK
Dêrik'te yüzlerce kişi, Özgürlük Meydanı'ndan kent merkezine yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık "Jin, Jiyan, Azadî" sloganları atıldı.

Yürüyüşün sonunda açıklama yapan Kongra Star Dêrik yönetimi üyesi Sûad Siwêş, Sakine Cansız'ın mücadelesine dikkat çekerek, "Şehit Sakine, tüm kadınların özgürlük mücadelesinde öncüydü. Binlerce kadın Şehit Sakine'nin fikirlerini esas aldı" dedi.

Sûad Siwêş Sakine Cansızların hedef alınmasının Kürt özgürlük mücadelesi ve kadın özgürlüğünün hedef alınması anlamına geldiğini belirtti.

TIL KOÇER
Til Koçer'de de halk yürüyüş yaptı. Delê Kavşağı'nda bir araya gelen kitle Halk Belediyesi'ne yürüdü. Açıklama yapan Kongra Star Til Koçer üyesi Emel El Celûd, Paris katliamına tepki göstererek, kadın öncülerin Fransa'da Türk devleti tarafından katledildiğini ifade etti.

Emel El Celûd konuşmasının devamında Fransa hükümetinin katliamlar karşısındaki sessiz kaldığını vurguladı.

TIL BIRAK
Til Birak'da da yüzlerce kişi Şehitler Kavşağı'na yürüyüş gerçekleştirdi. Paris şehitlerinin fotoğraflarının taşındığı eylemde sık sık "Jin, Jiyan, Azadî" ve "Şehit namirin" sloganları atıldı.

Şehitler Kavşağı'nda konuşma yapan Kongra Star Til Birak yönetim üyesi Sumeya Setûf, Sakine Cansız ve arkadaşlarının gerici erkek egemen zihniyete karşı boyun eğmeden mücadele ettiklerini belirtti. Eylem sloganlarla sona erdi.

AMÛDÊ
Amûdê de yaşayan yüzlerce kişi, Şehit Cîhan Kavşağı'ndan Özgür Kadın Meydanı'na yürüdü. Meydanda konuşan PYD Yürütme Üyesi Minewer Xalid, Paris Katilamı şehitlerini anarak, "Ataerkil sistemin kadınlara yönelik saldırı ve politikaları karşısında irademizi ve varlığımızı savunuyoruz. Önder Abdullah Öcalan'ın fikir ve felsefesine sahip çıkan kadın iradesini dünyada hiçbir güç kıramayacak" dedi.

TIRBESPIYÊ
Tirbespiyê de Kürt, Arap ve Süryani bileşenlerden oluşan yüzlerce kişide yürüyüş gerçekleştirdi. Şehit Aileleri Meclisi binası önünde başlayan yürüyüş, Hêzil Kültür Merkezi'ne kadar devam etti.

Burada konuşan Cizre Bölgesi Kadın Meclisi Eş başkanı Evîn Paşo, Fransa ve AB ülkelerinin yetkililerine Paris'teki iki katliamı ortaya çıkarma çağrısında bulunarak, "Sessizlik nedeniyle MİT Kürtlere yönelik katliamlarına devam ediyor" dedi.

Evîn Paşo, mücadeleyi sürdüreceklerinin sözünü verdi.

TIL HEMÎS
Til Hemîs ilçesinde de Paris Katliamı şehitleri yapılan yürüyüşle anıldı. Halk Trafik Polisi Merkezi önünden Genel Savcılık Kavşağına yürüdü. Paris Katliamı şehitlerinin resimlerinin taşındığı yürüyüşte, "Yaşasın halkların direnişi", "Yaşamak direnmektir" ve "Şehit Namirin" sloganları atıldı.

Yürüyüşün sonunda konuşma yapan Til Hemîs Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Xidir El Hac, şehitlerin çizgisini takip edeceklerinin sözünü verdi.

CILAXA
Çilaxa da yapılan eylemde konuşan Eğitim Kurumu Yürütme Üyesi Nezha Seyfedîn, Türk devletin öncü kadınları hedef alarak, kadın devrimini yenmeye çalıştığını belirtti. Nezha Seyfedîn, Fransa hükümetinin Paris'teki iki katliamının ortağı olduğunu ve katliamların faillerinden hesap sorulması çağrısında bulundu.

Nezha Seyfedîn konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türk devleti ve istihbaratı irademizi yenemez, çünkü her yeni şehadetle intikam ve savaş sözü veriyoruz." Eylem sloganlarla sona erdi.

GIRKÊ LEGÊ
Girkê Legê de Şehit Xebat Kavşağı'ndan ilçe merkezine yürüyüş yapıldı. Yürüyüşün sonunda konuşma yapan Kongra Star Yöneticisi Rîhan Temo, Sakine ve arkadaşlarının şehit edilmesiyle Ortadoğu'da binlerce kadının mücadele ruhunu geliştirdiğini söyledi.

Yürüyüş "Jin, jiyan, Azadî" sloganıyla sona erdi.

HESEKÊ
Hesekê Kantonu'nda da Paris katliamının yıldönümü dolayısıyla eylem yapıldı. Şehit Arîn Mîrkan Park'ından Şehit Delîl Meydanı'na yapılan yürüyüşte "Üç savaşçı kadının katledilmesi, dünyadaki her kadın savaşçının katledilmesidir", "Sara ve Evînlerin savaşçı ruhuyla kadın özgürlüğünü sağlayacağız" yazılı pankartlarını taşındı.

Şehit Delîl Meydanı'nda sona eren yürüyüşte konuşan, Kongra Star Koordinasyon üyesi Rîhan Loqo, Paris şehitlerini anarak, uluslararası güçlerin kadın cinayetlerine karşı sessiz kalmasını kınadı.

PYD Hol İlçe Meclisi Eş Başkanı Emar El Mûsa, kadınlara yönelik saldırıların amacının onların özgür iradelerini yenmek olduğunu söyledi.

El Mûsa, Türk devleti ve çetelerinin halklara karşı işledikleri suçların hesabının sorulacağını kaydetti. Kobanê, Minbic ve Tabqa'da da eylemler yapıldı.