21 Eylül 2024 Cumartesi

Rojavalı komünistler Êzidî fermanının yıldönümünde eylem yaptı

TKŞ ve JKŞ DAİŞ çetesinin Şengal'de Êzidî halkına yönelik gerçekleştirdiği katliamın 9. yıl dönümünde Kobanê ve Qamişlo'da eylem düzenledi. Eylemde "Bütün dünya halklarına ve Kürt halkımıza çağrımızdır; Êzidî halkına daha fazla sahip çıkın ve destekleyin" denildi.

Devrimci Komünist Hareket (TKŞ) ve Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) Şengal'de gerçekleşen Êzidî soykırımının 9. yıl dönümü dolayısıyla Kobanê ve Qamişlo'da basın açıklaması yaptı. Kobanê'de Saat Kulesi'nin önünde gerçekleşen açıklamayı Bihar Mistefa okudu.

DAİŞ çetelerinin Êzidî halkını soykırıma uğrattığını ve onlarca toplu mezar oluşturduğunu hatırlatan Bihar Mistefa, "Binlerce Êzidî kadın kaçırıldı, köle yapıldı. Hala daha DAİŞ'in elinde tutsak kalan kadınlar, DAİŞ tarafından kaçırılan çocuklar köle gibi satılıyor" dedi.

'ÊZİDÎ HALKINI KENDİLERİNE KÖLE YAPMAK İSTİYORLARDI'
Fermanın Türk burjuva devleti, Irak devleti ve Barzani Ailesi tarafından hazırlandığının gözler önünde olduğunu ifade eden Bihar Mistefa, "Êzidî halkını topraklarından çıkartıp toprağı aralarında paylaşmak, Êzidî halkını kendilerine köle yapmak istiyorlardı" şeklinde konuştu.

Irak ordusu ve peşmergelerin kaçtığını hatırlatan Bihar Mistefa şu ifadeleri kullandı: "Êzidî gençler YBŞ'yi kurdu. Êzidî kadınlar ise kadınların üzerindeki köleliği kaldırmak için YJŞ'yi kurdu. Birlikte Şengal'in kurtuluşu için savaştılar ve kurtardılar. Şengal Özerk Yönetimi'nin kurulmasıyla Êzidî halkı kendini yönetme hakkına sahip oldu."

Yurtsever ve komünist gerillaların Şengal savunmasında oynadıkları rolün önemini hatırlatan Bihar Mistefa, Êzidî halkının kirli planlara karşı hala mücadelelerini sürdürdüklerini kaydetti.

Eylem "Yaşasın Şengal direnişimiz", "Yaşasın halkların eşitliği" sloganlarıyla sona erdi.

QAMİŞLO
Qamişlo'da Sony Kavşağında yapılan açıklamayı TKŞ temsilcilerinden Abdulhalîm Osman okudu.

Êzidî halkının tarihinin fermanlar ve direnişler tarihi olduğunu belirten Osman, YBŞ ve YJŞ'nin bu direnişin sonucu olarak kurulduğunu ifade etti. Osman konuşmasında KDP ve Irak Ordusu'nun kaçarken gerillanın, sosyalist-yurtsever savaşçıların ve enternasyonalist devrimcilerin Êzidî halkını savunmak için Şengal'e gittiğini hatırlattı.

'ÊZİDÎ HALKINA DAHA FAZLA SAHİP ÇIKIN VE DESTEKLEYİN'
Osman açıklamanın sonunda şu çağrıyı yaptı: "Bütün dünya halklarına ve Kürt halkımıza çağrımızdır; Êzidî halkına daha fazla sahip çıkın ve destekleyin. Şengal Fermanı'nı yenin. Hep birlikte gerici bölge devletlerini ve küresel emperyalizmi yenelim."

Eylemde sık sık "Yaşasın Şengal direnişimiz" ve "Jin jiyan azadî" sloganları atıldı.