21 Eylül 2024 Cumartesi

Rojhilat kentlerinde Amini için kepenkler kapandı, halk işe gitmedi

Jina Mahsa Amini'nin İran şeriat rejiminin gözaltında katledilişinin yıldönümünde Rojhilat'ın tüm kentlerinde kepenkler kapatıldı, halk işe gitmedi. Amini'nin mezarı başında yapılacak anmanın başlaması bekleniyor.

İran şeriat rejiminin gözaltında katlettiği Jina Mahsa Amini'nin ölüm yıldömünde Kürt parti ve demokratik kitle örgütlerinin "genel grev" çağrısı Rojhilat'ın tüm kentlerinde karşılık buldu. Kürdistan kentleri ile İran'ın birçok kentinde sabah saatlerinde başlayan grev nedeniyle sokaklar boş kaldı. Esnaflar işyerlerini açmazken, halk ise işe gitmedi.

Grev ve bugün Amini'nin mezarı başında yapılacak anma için İran şeriat rejim güçleri, tüm sokak ve caddelere yığınak yaptı. Özellikle Amini'nin mezarının bulunduğu Kürdistan eyaletine bağlı Saqiz kentinin tüm sokakları rejim güçleri abluka altında tutulurken, mezarlığa giden yollar ise askeri araçlarla kapatıldı. Rejim ayrıca, halkın Ayçi Mezarlığına ulaşmaması için de kent ve mezarlık arasındaki Çırax barajının kapaklarından birini açtığı ve Saqiz nehrini yolu kapattığı ifade edildi.

Grevin özellikle Kürdistan kentleri Bokan, Dehgolan, Merîwan, Urmiye, Sine, Kamyaran, Bane, Saqiz, Mahabbad ve Kirmanşah'da etkili olduğunu ve kepenklerin açılmadığı belirtildi. Kürt parti ve örgütleri ise halkları Ayçi Mezarlığında düzenlenecek anmaya çağırdı.