22 Eylül 2024 Pazar

Rojhilat'ta selin bilançosu ağırlaşıyor

İran ve Rojhılatê Kürdistan'da Newroz'dan bu yana yaşanan sel felaketlerinde bilanço giderek ağırlaşıyor.
İran ve Rojhılatê Kürdistan'da (Doğu Kürdistan) yaklaşık iki haftadan bu yana etkili olan şiddetli yağışlar nedeniyle meydana gelen sel büyük hasara ve can kayıplarına yol açtı.
 
Genellikle kurak bir ülke olan İran'da 19 Mart'tan bu yana şiddetli yağışlar hakim. Son yıllarda kuraklık yaşayan Huzistan bölgesinde, yağışlar nedeniyle Nisan ayı başında Karkeh barajının vanaları açıldı. Bu baraj, bölgenin en önemli barajlarından birini oluşturuyor.
 
Cumartesi günü, yetkililer nehir sularının yükselmesi nedeniyle altı kentin tahliyesi yönünde talimat verilmişti. Fakat topraklarını terk etmek istemeyen bölge halkı sel sularının yönünü değiştirmek amacıyla günlerdir yoğun çaba sergiliyor.
 
Yine birçok yerde telefon ve internet hatlarının kesildiği ve şehirlerde yolların ulaşıma kapandığı belirtiliyor.
 
Resmi rakamlara göre İran genelindeki meydana gelen selde 70 kişi hayatını kaybetti. Ancak yerel kaynaklar, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini belirtiyor.
 
Rojhılatê Kürdistan'dan ise özellikle Loristan bölgesi, sel felaketine maruz kaldı. Bölgenin önemli bir kısmı sular altında kalırken, onbinlerce kişi selden etkilendi. Binlercesi tüm varlıklarını yitirdi.
 
Felaket halen devam ederken, resmi rakamlara göre şimdiye kadar 150 bin milyar İran riyali (980 milyon eurodan fazla) zarar oluştu.
 
Halk sel nedeniyle yaşanan tahribatlara sessiz kalan İran rejimini protesto etti. Geçtiğimiz günlerde Huzistan ve Loristan'da sokaklara çıkan halka İran rejim güçleri ateş açtı. Açılan ateşle 4 yaşamını yitirirken, birçok kişi ise yaralandı.
 
KCK, KODAR, PJAK, HDP, KCDK-E, TEVDEM, Heyva Sor gibi çok sayıda Kürt parti ve örgütü Rojhilatê Kurdistan ve İran'da yaşanan sel nedeniyle yayımladıkları açıklamada, tüm parçalardaki Kürt halkının destek sağlaması için üzerlerine düşeni bundan sonra da yapmaya devam edeceklerini belirterek, felaketten etkilenenlerin yanında olduklarını ifade etti.