7 Ekim 2024 Pazartesi

Sağlık çalışanlarına saldırı neden önlenmiyor

Adana'da sağlık emekçileri maske takması için uyardıkları hastalar tarafından darp edildi, hakarete uğradı. Konuya ilişkin Koca'nın yanıtlaması üzerine Meclis'e soru önergesi veren HDP Milletvekili Kemal Peköz, sağlık emekçilerine yönelik şiddetin neden önlenmediğini sordu.

İktidarın yanlış politikaları nedeniyle Covid-19 salgını bir yılı geçmesine rağmen artmaya devam ederken, sağlık emekçilerine yönelik saldırılar da artarak devam ediyor. 

Adana'nın Çukurova ilçesi 100. yıl 2 No'lu Aile Sağlık Merkezi'ne (ASM) pansuman için gelen iki kişi ASM girişinde maske takmaları için ikaz edilen, ancak maske takmayacaklarını söyleyerek "Her istediğimiz yere gireriz, kimse bize karışamaz" diyen kişiler, sağlık çalışanlarını küfür etti o an orada bulunan misafir bir doktoru darp etti. 

Dışarıdan 2 arkadaşını da çağıran şahıslardan biri 40-45 cm büyüklüğünde "rambo bıçağı" diye adlandırılan kesici delici aletle sağlık çalışanlarına saldırdı ve çevredeki esnafın ve hastaların müdahalesi ile kaçtı. Saldırganlar daha sonra polis tarafından yakalanarak 100. Yıl Polis Karakoluna götürülmüştür.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Kemal Peköz, sağlık emekçilerine yönelik artan saldırılar ve hükümetin sessizliğine ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması için Meclis'e soru önergesi verdi. 

HDP Milletvekili Peköz, Koca'ya şu soruları yöneltti:
"Son 10 yılda sağlık emekçilerine yönelik şiddet vaka sayısı kaçtır? Bu sayının yıllara, cinsiyete ve illere göre dağılımı nasıldır?
Son 10 yılda sağlık emekçilerine yönelik şiddet sonucunda yaralanan/ yaşamına engelli olarak devam etmek zorunda kalan ve yaşamını yitiren sağlık emekçisi sayısı kaçtır?
Sağlık emekçilerine yönelik şiddeti önlemek için aldığınız tedbirler nelerdir? Bu konuda çalışma yapılırken ilgili stk, dernek ve sendikalar ile iş birliği yapılmakta mıdır?
17 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe giren Sağlıkta Şiddet Yasası ile sağlık çalışanlarına yönelik şiddette nasıl bir değişim gözlenmiştir?
Sağlık emekçilerine yönelik şiddeti arttırdığını iddia edilen sağlıkta dönüşüm politikalarınızı değiştirmeyi planlıyor musunuz?"