20 Eylül 2024 Cuma

Sağlık durumu riskli olan Ömer Kaya için Ankara'da eylem

Çok sayıda rahatsızlığı bulunan Ömer Kaya için düzenlenen Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Kaya'nın durumunun riskli ve kriz geçirme ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti. Eylemde, "Ömer Kaya'nın öncelikle tedavilerinin önündeki engeller kaldırılmalı, hastanede yaşadığını belirttiği ayrımcı uygulamalara son verilmelidir. Denetimli serbestlik hakkından yararlandırılarak tahliyesi sağlanmalı ve dışarıda ailesinin yanında sağlıklı koşullarda tedavisi için gerekli girişimlerde bulunulmalıdır" denildi.  

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Van F Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan hasta tutsaklardan Ömer Kaya'nın durumunu kamuoyuyla paylaştı. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eylemin 523.'sünde basın metnini Nuray Çevirmen okudu. 

1966 doğumlu Kaya'nın kalp ve tansiyon hastası olduğunu söyleyen Çevirmen, "Tansiyon hastalığı için ilaç kullanmasına rağmen 11 Nisan 2022 tarihinde akşam vakti hem kalp krizi geçirmiş hem de tansiyona bağlı olarak beyin kanaması geçirmiştir. Görevliler tarafından acil müdahalesi yapılarak hastaneye kaldırılmıştır. Hastane personeli tarafından ayrımcılığa maruz kalmasından dolayı iki ay boyunca tedavileri aksamış ve İHD'ye yapılan başvurular sonucunda tedavisi başlamıştır. İşitme problemi olan Kaya'nın sağ kulağında yüzde 90, sol kulağında da yüzde 70 işitme kaybı bulunmaktadır. Van Yüzüncüyıl Üniversitesi tarafından rapor doğrultusunda işitme cihazı verilmiş ancak bu cihazın bir faydası olmadığını aktarmıştır" dedi. 

Kaya'nın, rahatsızlandığında hapishane idaresinin sevkini yaptığını ancak hastanede yaşadığı ayrımca uygulamadan kaynaklı sorunlar yaşadığını ve bu nedenle de hastalıklarının tedavisini olmadığını belirten Çevirmen, şöyle devam etti: "Kalıcı hastalıkları bulunmaktadır. Kalp ve yüksek tansiyon hastasıdır. Vertigo rahatsızlığı mevcuttur. Yine dizlerde su toplanması sorunu yaşamaktadır. Bel ve boyun fıtığı hastalığı var bu rahatsızlıklar da kendisini zorlamaktadır. 1990'lı yıllarda görmüş olduğu işkencelerden kaynaklı olarak sağ kolunun sakat olduğunu aktarmıştır. 2022 yılında geçirmiş olduğu beyin kanamasından dolayı meydana gelen siyah lekeler, tedavi için yapılan iğnelerle geçtiği için açık ameliyata gerek kalmamıştır. 

"Tüm hastalıkları raporludur ve bunlar için sürekli olarak ilaç kullanmak zorundadır. Tahliyesine 9 ay kalmasına rağmen ne ilçe cezaevlerine ne açık cezaevlerine geçişleri ne de denetimli serbestlik hakları kullandırılıyor. Ağır hasta olan Ömer Kaya'nın durumu risklidir ve kriz geçirme ihtimali yüksek hastalardandır. Ömer Kaya'nın öncelikle tedavilerinin önündeki engeller kaldırılmalı, hastanede yaşadığını belirttiği ayrımcı uygulamalara son verilmelidir. Denetimli serbestlik hakkından yararlandırılarak tahliyesi sağlanmalı ve dışarıda ailesinin yanında sağlıklı koşullarda tedavisi için gerekli girişimlerde bulunulmalıdır."

Açıklama sloganlarla sona erdi.