20 Eylül 2024 Cuma

Salih Müslim: ABD'nin kararlarına mahkum değiliz

TEV-DEM Dış İlişkiler Sorumlusu Salih Müslim, ABD ve Türkiye'nin Minbic anlaşması konusunda "Hiç kimsenin kölesi ya da hizmetçisi değiliz, kendi politikalarımız var" dedi, çıkarları doğrultusunda ittifaklarının da değişebileceğinin mesajını verdi.
ABD ve Türkiye arasındaki Minbic anlaşmasına ilişkin PYD'nin eski Eşbaşkanı ve TEV-DEM Dış İlişkiler Sorumlusu Salih Müslim'den açıklama geldi. 
 
Almanya Haber Ajansı'na (DPA) konuşan Müslim, ABD ile olan işbirliğinin sonsuza kadar devam etmeyebileceğini söyledi.
 
Müslim'in ABD ile Türkiye arasında Minbic konusunda yapılan anlaşmaya dair değerlendirmelerinden satır başları şöyle:
 
-İşlerin farklı olmasını isterdik. Ancak olan oldu. Nihayetinde biz ABD'nin kararlarına mahkum değiliz. Amerikalılar kendi çıkarlarına göre kararlar veriyor. Aynı şekilde bizim de çıkarlarımız gereği ittifaklarımız var. Hiç kimsenin kölesi ya da hizmetçisi değiliz, kendi politikalarımız var. 
 
-Amerikalılarla çıkarlarımız örtüşürse onlarla devam ederiz. Ruslarla çıkarlarımız örtüşürse onlarla ittifak kurarız. Hatta rejimle bile çıkarlarımız örtüşürse ittifak kurabiliriz.
 
MECLİSİN MİNBİC'İ SAVUNACAK GÜCÜ VAR
 
-Daha önce Afrin'de bir komplo sahnelenerek, Doğu Guta'dan silahlı grupların tahliye edilmesi konusunda Afrin, Türkiye'ye teslim edildi ve burada meydana gelen katliamlara göz yumuldu. Şimdi de ABD ve Türkiye Minbic için ittifaka varmış durumda. Ancak Minbic'te kararları veren askeri ve sivil iki meclisimiz var. Bu meclislerimizin Minbic'i savunma gücü var.
 
-ABD, savaşçılarımızın kanlarıyla kazandığımız bölgelerden, Türkiye'den bazı çıkarlar elde etmek için taviz veriyor. Belki de Suriye'deki başka bölgeler karşılığında. Bu, Afrin'de olduğu gibi bize yapılmış büyük bir zulümdür. Ama oradaki direnişimiz sürüyor. Her şey mümkün. İttifaklarımız yalnızca bir ülkeyle sınırlı kalmayacak.
 
-(Esad'ın sunduğu diyalog ya da savaş seçeneği karşısında ne yapılacak?) Böyle bir şey olmayacaktır. Kapılarımız herkes ile diyaloğa her zaman açıktır. Esad'ın sözlerini değiştirdiğini gördük. Bundan iki ay önce bizi terörist olarak niteliyordu şimdi ise bizimle diyalogdan bahsediyor. Bu bir ilerlemedir. Herkes nasıl çıkarlarını düşünüyorsa biz de öyle düşüneceğiz.
 
ESAD İLE DİYALOG ÖNŞARTSIZ OLMALI
 
-(Federalizmden vazgeçilir mi?) Diyalog ön şartsız olacaktır. Biz, Suriye'den uzak olmayı istemiyoruz, demokratik bir Suriye istiyoruz. İsimlendirmeler önemli değildir. Bize ve ülkemizin bütün kesimlerine demokratik haklarımızı sağlayan neyse onu istiyoruz. Diyalog, görüşmelerin sonunda herkesin haklarının garanti altına alınacağı bir toplumsal sözleşme imzalanacak.