21 Eylül 2024 Cumartesi

Şam hükümetinin ambargosu ciddi risk oluşturuyor

Şam hükümetinin Şehba, Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerine yönelik ambargosu nedeniyle, yakıt ve ilaçlar bölgeye geçmiyor. Yakıt olmamasından kaynaklı elektrik üreten jeneratörler çalışamaz hale geldi. Hastaneler, fırınlar ve su dağıtım araçları ile çöp toplama araçları kullanımı durma noktasına geldi.

Şam hükümetinin 9 aydan uzun süredir Şehba Kantonu ile Halep'in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerine yönelik ambargosu sürüyor.

Ambargo nedeniyle bölgelerde yakıt ve ilaç tükenmiş durumda. Yakıtın tükenmesiyle birlikte elektrik üretimi yapan jeneratörler çalışamaz hale geldi. Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinde 5 saat çalışan jeneratörlerin çalışma saatleri 2'ye düşürüldü.

Bölgelerde yakıt sorunları nedeniyle kış ayları boyunca halk soba ve ısıtıcıları kullanamamıştı. Birçok çocuk ve yaşlı hasta olmuş, iki çocuk hastalanarak hayatını kaybetmişti. Yaşanan elektrik sorunundan kaynaklı hastanelerde cihazlara bağlı hastaların durumunda ciddi riskler ortaya çıkıyor.

Efrîn ve Şehba Sağlık Komitesi Eş Başkan Yardımcısı Bêrîvan Hisên diyaliz hastalarının çoğunun tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle Halep'e sevk etmek zorunda kaldıklarını belirtti.

İÇME SUYU DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRİLEMİYOR, ÇÖPLER TOPLANAMIYOR
Efrîn ve Şehba Kantonu Çevre ve Bölge Yönetimi Komitesi Eş Başkanı Mihemed Şêxo ise ambargonun artık bölgedeki insanların yaşamı üzerinde tehlike oluşturduğunu, su temininde sorunlar yaşadıklarını ve fırınlardaki çalışmalarında durdurulabileceğini ifade etti.

Şêxo ambargonun devam etmesi durumunda içme suyunu dağıtan 174 aracın da hizmetinin durabileceğini vurguladı. "Eskiden haftada iki kez çöp toplayan araçlar, yakıtın tükenmesi nedeniyle artık haftada bir kez çöpleri topluyor" dedi.

Ambargonun, yaz aylarının gelmesi ve su bulmanın zorlaşmasıyla birlikte halk sağlığı açısından tehdit oluşturduğu ve bölge halkı arasında hastalıkların yayılmasına sebep olabileceği uyarısı yapıldı.

Tarım Komitesi ambargo, tarım malzemelerinin olmaması ve fiyatların yüksek olması nedeniyle tarım arazilerinin yüzde 30'unun ekilemediğini belirtti.