22 Eylül 2024 Pazar

Siyonist Ben-Gvir Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, işgal altındaki Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi. Ben-Gvir'e Filistinli direniş güçlerinden İsrailli hükümet yetkililerine kadar her kesimden tepki yağdı.

İsrail hükümetinin faşist, Siyonist Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir, işgal altındaki Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'ya yoğun polis ve asker koruması altında baskın düzenledi.

Ben-Gvir, Filistin halkının ve direniş güçlerinin baskına tepki göstermesi üzerine ilerleyen saatlerde yaptığı açıklamada, "Hükümetimiz Hamas'ın tehditlerine boyun eğmeyecektir. Mescid-i Aksa herkese açıktır ve Hamas beni tehdit ederek geri çekebileceğini düşünüyorsa, zamanın değiştiğini anlamalıdır" ifadelerini kullandı.

Filistinliler, baskını "orantısız bir provokasyon" olarak nitelendirirken, Hamas, bu hareketin "kırmızı çizgiyi aştığını" dile getirdi. Filistin Dışişleri Bakanlığı, "Ekstremist bakan Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskını şiddetle kınıyoruz ve bu hareketi orantısız bir provokasyon, çatışmanın tehlikeli bir şekilde yükseltilmesi olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Ben-Gvir, uzun zamandır Mescid-i Aksa'nın İsraillilerin erişimine açık olması gerektiğini savunurken, çok sayıda kanaat önderi haham Yahudilerin bölgeye girişini engelliyor.

İsrail geçmiş dönem Başbakanı ve ana muhalefet lideri Yair Lapid de, baskın öncesi Ben-Gvir'i uyarmış ve baskının şiddete yol açabileceğini, "insanların hayatını tehlikeye sokan bilinçli bir provokasyon" olduğunu söylemişti.

Eski İsrail Başbakanı Ariel Sharon'un 2000 yılında bölgeyi ziyareti, İkinci İntifada'nın başlamasına neden olmuştu.