20 Eylül 2024 Cuma

Soma Katliamı'nın 10'uncu yılında 301 madenci anıldı

Katliamın 10'uncu yılında Soma'da katledilen 301 maden işçisi için anma etkinliği düzenlendi. "Soma'yı unutmadık, unutturmayacağız" denilen anmada, kamu görevlilerinin yargılandığı davanın ikinci duruşmasına katılım çağrısı yapıldı. Anmaya mesaj gönderen maden işçilerinin ailelerinin avukatı tutsak edilen ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı, "Unutmazsak, vazgeçmez direnirsek kayıplarımızın hesabını gerçekten sorabiliriz" dedi.

Soma'da 301 maden işçisinin katledilmesinin üzerinden 10 yıl geçti. Katledilen maden işçileri için Soma'da anma etkinliği düzenlendi.

Soma Beşyol Madenci Anıtı önünde gerçekleşen anmaya; katliamda yaşamını yitiren madencilerin yakınları, KESK, TMMOB, Tabip Odası, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri katıldı.

Katledilen maden işçilerinin isimlerinin yazılı olduğu "Unutmadık, unutturmayacağız" yazılı pankartın taşındığı anmada katledilen madencilerin aileleri, yeni Soma'lar yaşanmaması için madenlerin kamulaştırılmasını ve taşeron çalışmanın yasaklanmasını istedi.

Anmada basın açıklamasını Soma Emek ve Demokrasi Güçleri adına Mustafa Sabur okudu.

Daha fazla para kazanma hırsıyla iş güvenliği önlemleri alınmadığı için 301 maden işçisinin 10 yıl önce katledildiğini, 162 işçinin yaralandığını hatırlatan Sabur, "255 kadın eşini kaybetti, 440 çocuk babasız ve 301 anne, baba evlatsız kaldı. Cumhuriyet tarihinin en büyük, dünyanın yaşadığı büyük işçi katliamlarından biri Soma'nın acısı oldu" dedi.

'MADENCİLER ÖLMEYE DEVAM EDİYOR'
Sabur, katledilen 301 maden işçisinin mücadelesinde ve madencilerin örgütlenmesi çalışması yürüten Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ve maden işçisi Ali Faik İnter'i andığı konuşmasında, "Madenciler işyerlerinde ölmeye devam ediyor" hatırlatmasında bulundu.

DURUŞMAYA KATILIM ÇAĞRISI
8 Ekim 2014'de Ermenek'te 18 maden işçisi, 17 Kasım 2016'da Şirvan'da 16 maden işçisi, 14 Ekim 2022'de Amasra'da 42 maden işçisi, 12 Şubat 2024'te İliç'te 9 maden işçisinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Sabur, "301 işçinin hayatını kaybettiği 2014'teki maden faciasıyla ilgili haklarında dava açılan ve 'görevi kötüye kullanmakla' suçlanan 28 kamu görevlisi ancak 10 yıl sonra hakim karşısına çıkarılabildi. İlk duruşması 8 Mayıs 2024 Çarşamba günü Soma Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Dava 12 Eylül 2024 tarihine ertelendi. Bu dava maden ocaklarında gerekli önlemlerin alınabilmesi için denetimlerin düzenli olarak yapılabilmesi için büyük önem taşımaktadır. Bu davanın takip edilmesi yeni ölümlerin olmaması için önemlidir. Herkesi 12 Eylül 2024 tarihinde yapılacak duruşmaya davet ediyoruz" çağrısında bulundu.

301 maden işçisinin katledilmesinin 10. yılında yeni maden katliamları yaşanmaması, "Yeter artık" demek için bir araya geldiklerini vurgulayan Sabur, Hep birlikte sesimizi yükseltiyoruz. Soma'yı unutmadık, unutturmayacağız" dedi.

'UNUTMAZSAK, VAZGEÇMEZ DİRENİRSEK KAYIPLARIMIZIN HESABINI SORABİLİRİZ'
SOL Parti adına konuşma yapılan anmada, Çağdaş Hukukçular Derneği de katledilen maden işçilerinin avukatı olan tutsak edilen genel başkanları Selçuk Kozağaçlı'nın mesajını okudu.

Kozağaçlı'nın mesajında şu ifadeler yer aldı: "Katil ve zalim kağıt üzerinde aklanamaz, katil ve zalim olarak kalır. Mazlum eğer mücadele ederse cinayetin fıtrat olmadığını görür, gösterir. İşimiz bitmedi, yorulmayalım, vazgeçmeyelim. Madenci ailelerinin geleceği bütün emekçiler ve yoksullarının ki gibi mahkeme kararlarıyla değil, mücadeleyle çizilir. Avukatları hapse atılırsa, yeni avukatları yetişir yükü omuzlar. Anne babalar yaşlanırsa çocukları büyür. Unutmazsak, vazgeçmez direnirsek kayıplarımızın hesabını gerçekten sorabiliriz. Avukatlarınızı ailenizden kabul edin, biz sizi hep öyle kabul ettik. Yaşadığım sürece hapiste veya dışarıda dişle, gerekirse tırnakla dişle Karanlıkdere katliamının hesabını sormaktan vazgeçmeyeceğim. Sizin de vazgeçmeyeceğinizi biliyorum. Biz kazanacağız.